Medicamente compensate cu 90%, pentru pensionarii cu pensii până în 990 lei

0

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat la România TV că incepând cu data de 1 iulie 2018 a crescut cu 10 la suta valoarea punctului de pensie, motiv pentru care se impune reglementarea astfel încât să nu mai fie afectat accesul pensionarilor la medicamentele compensate cu 90 la suta.

„Vom majora plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente la costuri cât mai accesibile. Creştem de la 900 de lei la 990 de lei plafonul veniturilor până la care se acordă compensarea cu 90% a medicamentelor. Aşadar, avem o creştere de 10%”, a afirmat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Prim-ministrul a precizat că este a doua majorare a acestui plafon în actuala guvernare, după ce în iunie anul trecut acesta a crescut cu 30%.

„Dorim ca pensionarii care au beneficiat de o nouă majorare a pensiilor începând cu 1 iulie să-şi păstreze acest drept, şi anume accesul la medicamente compensate”, a mai afirmat Dăncilă.

„Am elaborat un act normativ pe care il vom promova astazi in sedinta de guvern,  iar pensionarii cu venituri de pensii si indemnizatii sociale de pana la 990 de lei pe luna inclusiv indiferent daca realiz sau nu astfel de venituri sa beneficieze de medicamente compensate cu 90 la suta din lista prevazuta in HG 720”, a punctat Sorina Pintea.

Punctul de pensie a crescut de la 1.000 la 1.100 lei veste buna insa cei care au pensia de peste 900 lei nu mai primesc medicamente compensate cu 90%. Ultimele date de la Casa de Pensii arată că din totalul de aproximativ 5 milioane de pensionari aflați în plată, 2,43 milioane aveau o pensie mai mică de 900 lei. Cei aflați la limita superioară a acestui cuantum au de suferit acum.

„În aceasta dificultate se afla circa 300 mii persoane, in luna mai intre 801 si 900 lei erau 334 mii persoane nu toate vor fi afectate ciu cei care inainte de 1 iulie avea pensia mai mare de 820 lei”, spune Doina Pârcalabu, fosta şefă a CNPP.

Altfel spus, o majorare de 81 lei a pensiilor este practic anulată în cazul românilor care au nevoie de medicamente și pierd compensarea de 90%.

„Eu ma intreb atunci cand s-au stabilit acele reguli si s-au luat avizele de la ministere si celelalte insitutii cineva a vazut impactul care se produce efectele cauntificative de majorare a punctului”, punctează Doina Pârcalabu.

Potrivit programului de guvernare, punctul de pensie urmează să crească din nou din aprilie 2019 de la 1.100 lei la 1.265 lei.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.