Ministrul Deneș, joi și vineri, la acțiunea de ecologizare a lacului Bicaz

0

Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională „Apele Române” și RNP Romsilva a început de luni, 16 iulie, acțiunea de ecologizare a lacului Bicaz, împreună cu autoritățile locale din județul Neamț și Hidroelectrica S.A. Operațiunea este coordonată de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R), Victor Sandu.

Joi și vineri și-au anunțat intenția de a participa la această acțiune, ca voluntari, o echipă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, reprezentanți ai Jandarmeriei, persoane fizice, personal TESA din cadrul Administrației Bazinale a Apelor Siret, angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, ai Consiliului Județean Neamț, ai Prefecturii Neamț, precum și ai instituțiilor descentralizate și firme private.

În acest context, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și Președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, și-au  arătat intenția de a lua parte la această acțiune.

Logistica utilizată de entitățile implicate este  formată din:

-9 bărci cu motor  (7 bărci cu motor ale A.N.A.R, una a R.N.P Romsilva și una a I.S.U Neamț);

-două buldoexcavatoare (ale A.N.A.R);

-o basculantă a I.S.U Neamț;

-o macara și un boxcontainer puse la dispoziție de Hidroelectrica;

-4 containere și 2 transcontainere pentru transportul deșeurilor și o autospecială de compactat PET-uri, puse la dispoziție de firme private;

400 ml de bușteni necesari lanțurilor de colectare – puși la dispoziție de R.N.P Romsilva.

De asemenea, la această acțiune voluntară vor participa peste 50 de muncitori ai instituțiilor aflate în coordonarea și sub autoritatea Ministerului Apelor și Pădurilor.

Pe lacul Bicaz, cu preponderență în zona barajului și în zona viaductului de la Poiana Largului, s-a acumulat o cantitate importantă de PET-uri și alte deșeuri plutitoare aduse de râul Bistrița, de-a lungul timpului, dar și de viiturile provocate pe afluenții acestui curs de apă de ploile torențiale căzute în ultima perioadă în acest bazin hidrografic. Deșeurile nu numai că reprezintă un pericol la adresa mediului, dar creează și un disconfort vizual miilor de persoane care vizitează această zonă turistică.

Aflat în vizită de lucru în județul Neamț, la începutul lunii iulie, pentru a vedea la fața locului efectele inundațiilor, în unele localități ale județului, ministrul Ioan Deneș a fost neplăcut surprins de cantitatea mare de deșeuri plutitoare existentă în zona Bicaz și a convenit, împreună cu Președintele C.J Neamț, Ionel Arsene, să mobilizeze instituțiile pe care le coordonează, într-o acțiune unitară, în vederea atenuării acestei poluări a râului Bistrița, din zona Bicaz.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.