Iohannis, un nou atac la Coaliția PSD-ALDE pe Legile Justiției

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că România este într-o situaţie delicată din cauza modului în care coaliţia majoritară PSD-ALDE a legiferat, „într-un mod lipsit de transparenţă”. „Calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător” în privinţa justiţiei, a mai spus şefului statului.

„Legile Justiției au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD a venit la guvernare. Suntem într-o situație delicată. Și asta din cauza modului în care coaliția majoritară a știut să legifereze într-un mod lipsit de transparență. Au legiferat cum au dorit și, cum am spus și acum câteva zile, legiferează prost. Calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător. Am reuşit până acum să ferim legile justiţiei de cele mai nocive modificări. Legile adoptate au fost supuse controlului constituţional şi au fost găsite diferite neconcordanţe. Asupra acestor legi s-a pronunţat şi Comisia de la Veneţia. Arată fără echivoc că modificările afectează independenţa sistemului de Justiţie”, a spus Klaus Iohannis.

În opinia şefului statului, „legile Justiţiei trebuie revizuite urgent în Parlament”.

Klaus Iohannis a mai anunţat că nu mai are nicio cale de atac asupra Legii 304 privind organizarea judiciară şi că este obligat prin Constituţie să o promulge, dar acest lucru nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a terminat.

„În privința legii 304 modificată am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege. Asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a terminat. Solicit în mod expres ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. (…)  Referitor la legea 303 voi sesiza CCR cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția. Țin să atrag atenția parlamentarilor din majoritate că loialitate lor trebuie să fie față de alegători, față de românii care-și doresc să rămână în UE. Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare”, a concluzionat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit-o miercuri la Palatul Cotroceni pe premierul Viorica Dăncilă. Preşedinţia nu a făcut niciun comentariu după întrevedere, în schimb guvernul a anunţat că s-a discutat despre preluarea de către România a preşedinţei Consiliului Europei în 2019 şi alte teme.

Joi, premierul a amintit din nou întâlnirea de la Cotroceni, despre care a spus că se încadrează în mecanismul de cooperare instituţională între Executiv şi Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat în această săptămână să se pronunţe asupra propunerii ministrului de Justiţie de a-l numi pe Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al DIICOT.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.