Vrabia mălai visează…

Share:

Liviu Dragnea se visează președintele României. Va candida, în mod cert, la alegerile prezidențiale de la finele anului viitor. Cohorta de pesediști, umili față de șeful suprem, până în măduva oaselor, îi spun, la unison, că are șanse. Mari. Că lupta cu mult-invocatul stat paralel i-a adus o aură de martir pe care cetățenii/votanții o apreciază și, în consecință, îi vor oferi votul lor!

De altfel, nici nu contează ce spun pesediștii. Nici cei din anturajul său, nici liderii din eșalonul doi și nici cei din filiale! Dragnea vrea la Cotroceni și nimeni nu-l mai poate opri din obsesia sa politică. A primit, ce-i drept, o condamnare la trei ani și jumătate de închisoare, în primă instanță, dar situația va fi rezolvată până la recurs. Fie și printr-o mult-criticată OUG!

Dragnea nu va ajunge la închisoare! Sunt convins de asta! Are pârghiile și influența necesare de a stopa totul! În favoarea sa, evident! Cum rămâne, însă, cu șansele la funcția supremă în stat? Cam mici, spune foarte multă lume! Nu-i băgați în seamă pe aplaudacii necondiționați. Cei care și-au înroșit mâinile aplaudându-l,  lingușindu-l și ridicându-i ode, până mai ieri, lui Victor Ponta! Astăzi, evident, înjurat copios! Cum va fi, fiți siguri, mâine, și Liviu Dragnea! Acești oameni rămân niște lingăi care își schimbă doar Stăpânul!

De ce greșește Liviu Dragnea în calculele sale electorale? Pentru că niciodată, atâta timp cât vor exista două tururi la alegerile prezidențiale, candidatul PSD nu va reuși să se impună. A fost o excepție, Ion Iliescu, dar situația/conjunctura politică și socială a fost alta în vremurile imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989.

Dragnea are o singură șansă. Să câștige din primul tur. Iar Tăriceanu, un candidat extrem de puternic, să-l susțină, în virtutea unui tandem președinte-premier, cu Tăriceanu, premier! Din păcate, pentru el, Tăriceanu nu are încredere în Dragnea. Și viceversa. Ei sunt, astăzi, într-o coaliție, din considerente politice și financiare. Împreună controlează România și asta îi unește! Despre prietenie, respect, încredere, mai nimic! Este un parteneriat reciproc avantajos și atât!

Dacă va candida la prezidențiale, Dragnea riscă mult! În cazul în care va pierde categoric acest scrutin, pentru că vor fi mulți pesediști care nu îl vor vota, puterea/influența lui în partid va scădea drastic. Va fi contestat! Iar de aici până la a se declanșa o revoltă totală împotriva sa va fi doar un pas!

Pe de altă parte, dacă va candida un alt pesedist, poate Fifor, poate Teodorovici, mult mai credibili și populari decât Dragnea, și acesta va câștiga alegerile, autoritatea lui Dragnea în PSD va scădea de asemenea! Găștile din partid, precum cea a lui Tudose, Firea sau chiar a susținătorilor lui Ponta, vor ieși la atac! Pe bună-dreptate, evident! Un conducător de oști care pierde o bătălie va fi greu să câștige și războiul!

Dragnea a greșit prin stilul său ironic! Prin faptul că încearcă să-i prostească, în față, pe românii, până mai-ieri, plictisiți/dezinteresați/scârbiți de politică. Care puneau egal între PSD și PNL. Și care refuzau să voteze! Astăzi, această categorie uriașă de români a fost scoasă, în urma comportamentul arogant al PSD, din inerție. Iar acești oameni au fost mobilizați, practic, la vot!

Sunt convins că, în cazul suspendării lui Iohannis, referendumul ar reprezenta un uriaș eșec pentru Dragnea și susținătorii săi! Oricât de mult ai relua teza statului paralel, oricât de mult ai încerca să susții că aperi interesele românilor și că vrei să le oferi, nu-i așa, un stat puternic, democratic, în care abuzurile nu mai au loc, cât timp dai niște legi care să te scape de pușcărie, nu ai niciun pic de credibilitate în fața oamenilor! Este atât de simplu!

Dacă Dragnea s-ar fi retras, după decizia ÎCCJ în care a fost condamnat, în primă instanță, măcar de la șefia Camerei Deputaților, ar fi dat un semnal că îi respectă, fie și mimând acest lucru, pe toți românii cinstiți din această țară. Dar s-a temut că această retragere, fie și una strategică, pentru că ar fi rămas lider PSD, ar fi dat un semnal de slăbiciune contestatarilor săi. Iar Dragnea nu-și va asuma niciodată greșelile!

Klaus Iohannis va câștiga alegerile prezidențiale. Nu pentru că a fost vreun șef de stat providențial, ci pentru că votul majoritar va fi anti-Dragnea! Pentru că tupeul, aroganța și mișmașurile politice ale lui Dragnea au deranjat masa de români, amorfă și scârbită de politică! Iar toți aceștia vor ieși la vot pentru a se opune tăvălugului PSD! Ce este atât de greu de înțeles?

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.