Deneș a anunțat, la Câmpeni, investițiile derulate de MAP în județul Alba
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş împreună cu directorul general al Administrației Naționale “Apele Române” (ANAR), Victor Sandu și cu directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș, Cristian Bratanovici, s-au întâlnit vineri, la sediul primăriei Câmpeni, cu primarul Ioan Călin Andreș, subprefectul de Alba, Monica Popescu, cu alți primari din zona Munților Apuseni, precum și cu parlamentari ai acestui județ. În acest context, demnitarul a prezentat investițiile derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) în județul Alba, în anul 2018, precum și decizia guvernului de a aloca fonduri în regim de urgență pentru refacerea unor zone calamitate în urma precipitațiilor căzute în perioada iunie-iulie ale acestui an.
În ceea ce privește domeniul apelor, demnitarul a comunicat celor prezenți următoarele investiții derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor:
„Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărarea împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, județul Alba și Județul Cluj”, valoarea investiției – 45,1 milioane de lei;
„Regularizare pârâu Abrud, județul Alba”, valoarea investiției: 3,3 milioane de lei;
„Regularizare pârâu Galda în Galda de Jos, județul Alba”, valoarea investiției 6,4 milioane de lei;
„Regularizare râu Pian aval localitate Strungari, județul Alba”, valoarea investiției 10,9 milioane de lei.
De asemenea, cei prezenți au fost informați că există o finanțare prin POIM din PMRI care vizează „Mărirea gradului de protecție împotriva inundațiilor în B.H. Mureș prin ridicarea clasei de importanță a infrastructurii existente de apărare”, cu lucrări derulate în localitățile Ocna Mureș, Sărăcsău, Șibot, Vurpăr și Vințu de Jos. Valoarea estimată a lucrărilor este de aproximativ 14 milioane de euro, respectiv 64 milioane de lei.
Totodată, ministrul Ioan Deneș a prezentat, succint, un proiect finalizat recent, de mare importanță în ceea ce privește apărarea cetățenilor împotriva inundațiilor, respectiv „Acumularea Mihoiești pentru apărare împotriva inundațiilor și alte folosințe, județul Alba” Acestui obiectiv i s-au alocat în faza a doua de execuție 112,8 milioane de lei, dar pentru finalizare s-au cheltuit 73,8 milione lei, astfel înregistrându-se o economie de 39 milioane lei. (Vezi prezentarea pe larg a etapelor de construire a acumulării).
Ministrul Ioan Deneș a prezentat investițiile în domeniul silvic derulate de minister pe raza județului Alba. Acestea sunt:
Perdele forestiere de protecție a Drumului Național 1, județul Alba cu suprafața de 29,856 ha, pentru a căror proiectare, în 2018, a fost alocată suma de 36 mii lei;
Perdele forestiere de potecție a Drumului Național 7, județul Alba, cu suprafață de 7,80 ha, cu o sumă alocată pentru proiectare în 2018 de 9.000 lei;
„Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrul de ameliorare pășune comunală Lunca Mureș, comuna Lunca Mureș, județul Alba”; valoarea investiției este de 0,5 milioane, suprafața împădurită fiind de 11,97 ha;
„Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrul de ameliorare Lazuri, municipiul Aiud, județul Alba”; valoarea investiției este de 0,3 milioane lei, suprafața împădurită fiind de 19,42 ha.
În finalul expunerii sale, ministrul a anunțat celor prezenți alte două vești bune: prima se referă la o Hotărâre de Guvern aprobată în ședința de marți, prin care s-au alocat fonduri în regim de urgență pentru refacerea drumurilor comunale din zona localităților Râmet, Vidra, Ciuruleasa, Vadul Moților și Șugag, în valoare de 362.000 lei; a doua veste bună se referă la un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea a 29,074 milioane lei pentru lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în localitățile Cricău (8.837,00 lei), Bucerdea (9.996,00 lei) și Țelna (10.241,00 lei).
Tot astăzi, primarul orașului Câmpeni i-a oferit ministrului Deneș o monografie a Tării Moților, un mic tulnic și alte materiale promoționale făcute de această autoritate publică locală în cinstea aniversarii Centenarului Marii Unirii.
După prezentarea facută de ministrul Deneș, directorul ABA Mureș a adus în atenția celor prezenți un film document cu inundațiile produse în zona Câmpeni, anterior construirii barajului de la Mihoiești, precum și un film cu etapele construcției acestei acumulări permanente. (vezi video) Totodată, directorul ABA Mureș a făcut referire la caracteristicile tehnice și la importanța acestei lucrări hidrotehnice pentru întreaga zonă.
La finalul întâlnirii care a avut la loc la primăria Câmpeni, delegația condusă de ministrul apelor și pădurilor și reprezentanții autorităților județene s-au deplasat la acumularea Mihoiești, pentru a inspecta barajul și lucrările hidrotehnice aferente acestuia. În drumul spre obiectiv, demnitarul s-a oprit pentru a inspecta lucrările de ecologizare a albiei râului Arieș, pe care Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba le efectuează la periferia orașului Câmpeni.
Tot vineri, în cursul dimineții, ministrul Ioan Deneș a avut o întâlnire și cu silvicultorii, cărora le-a adus la cunoștință noile modificări ale Codului Silvic și, de asemenea, le-a vorbit și despre un recent Ordin de Ministru, care a fost emis în vederea reglementării procedurilor de valorificare a produselor accidentale (arbori doborâți în urma fenomenelor hidrometeorologice).
Vizita demnitarului continuă în județul Alba cu deplasarea în zonele calamitate Cricău, Bucerdea și Țelna.