Trump, dispus să se întâlnească cu conducerea Iranului

0

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat luni că este dispus să se întâlnească cu conducerea Iranului, fără precondiţii, „oricând vor”, schimbându-şi discursul faţă de ameninţările de săptămâna trecută, scrie CNN.

„În mod clar m-aş întâlni cu Iranul dacă doreşte să ne întâlnim. Cred că vor ajunge să îşi dorească să ne întâlnim. Sunt pregătit să ne întâlnim oricând vor”, a declarat Trump într-o conferinţă de presă comună cu premierul italian, Giuseppe Conte. „Fără precondiţii. Dacă ei doresc să ne întâlnim, ne vom întâlni, oricând vor”, a adăugat Trump.

Trump a vorbit din nou despre beneficiile diplomaţiei, declarând că „s-ar întâlni cu oricine” şi că summit-ul său cu Putin a fost un succes. „Vorbind cu alţi oameni, în special când vorbeşti despre război, moarte, foamete şi multe alte lucruri, este important. Nu este nimic greşit în a te întâlni cu cineva”, a spus Trump, informează news.ro.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că preşedintele a mai făcut această ofertă în trecut: „Preşedintele vrea să se întâlnească cu lumea pentru a rezolva probleme. Dacă iranienii demonstrează un angajament pentru a face schimbări fundamentale în felul în care îşi tratează propriul popor, să îşi reducă comportamentul nepotrivit şi să fie de acord că merită să intrăm într-un acord nuclear care chiar previne proliferarea, atunci preşedintele a spus că este dispus să aibă o conversaţie cu ei”, a afirmat Pompeo la CNBC, citat de news.ro.

În mai, Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, în ciuda opoziţiei Europei şi a faptului că Iranul şi-a respectat obligaţiile, fapt verificat de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice. Washingtonul doreşte ca toate ţările să nu mai cumpere petrolul iranian începând cu 4 noiembrie, lucru care a stârnit replici dure din partea Teheranului .

“America ar trebui să ştie…un război cu Iranul este mama tuturor războaielor. Domnule Trump, nu te juca cu coada leului, vei regreta”, a declarat, de asemenea, preşedintele Iranian Hassan Rouhani. ”Să nu mai ameninţi niciodată SUA din nou sau vei suporta consecinţe cum puţini în istorie au suportat vreodată”, a fost replica lui Trump pentru Rouhani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.