Canicula face ravagii în Europa

Temperaturi-record în Europa! Meteorologii anunţă un weekend de foc în Peninsula Iberică, iar prognozele arată că aici s-ar putea înregistra cea mai mare temperatură din istoria continentului.

Institutul Portughez al Mării și Atmosferei (IPMA) a emis o avertizare cod roșu de caniculă pentru data de 2 august 2018, pentru următoarele districte din centrul și nordul țării: Bragança, Evora, Guarda, Vila Real, Santarém, Beja, Castelo Branco, Portalegre și Braga.

Totodată, IPMA a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru data de 2 august 2018, pentru Lisabona, Leiria, Aveiro, Coimbra, Viseu, Porto, Faro, Setúbal și Viana do Castelo.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă mercurul ar putea arăta 51°C în sud-vestul Portugaliei şi constant 45-47°C în restul ţării şi în sudul Spaniei.

Autorităţile spaniole au emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru regiunea Andaluzia (Córdoba, Jaén, Huelva, Sevilla), unde vor fi înregistrate peste 40 de grade Celsius.

Pentru data de 3 august 2018 este posibil ca în sud-vestul Spaniei, temperaturile să fie cuprinse între 44 și 46 de grade Celsius.

În așteptarea valului de căldură, Portugalia a mobilizat efective fără precedent, pentru a evita repetarea incendiilor devastatoare de anul trecut, soldate cu 112 de victime.

În prezent, la nivelul Europei, recordul de căldură aparţine Atenei, unde s-au atins 48°C, pe 10 iulie 1977.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.