Șeful Delegației UE la Chișinău avertizează dur Republica Moldova

0

Atât Bruxellesul, cât şi statele membre ale UE urmăresc cu atenţie ceea ce se întâmplă în prezent în Republica Moldova, a declarat joi seara la un post de televiziune local şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, subliniind că Uniunea Europeană, ca partener al Republicii Moldova, va cere Chişinăului să respecte angajamentele asumate în relaţia cu forurile comunitare, relatează vineri IPN.md.

‘Vreau să subliniez că miniştrii de externe din ţările membre ale UE la ultima reuniune din luna iulie au discutat situaţia din cadrul Parteneriatului Estic şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Republica Moldova’, a afirmat Peter Michalko.

În acest sens, el a evocat amânarea alocării primei tranşe din ajutorul macrofinanciar al UE pentru Republica Moldova de 100 de milioane de euro în urma invalidării alegerilor municipale din Chişinău.

‘Din păcate, invalidarea alegerilor pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău care s-a făcut într-un mod netransparent este o măsură fără precedent. Un asemenea precedent nu a mai fost în istoria electorală a Republicii Moldova. Toate acestea sunt în contradicţie cu acel angajament semnat în noiembrie anul trecut (de către Chişinău) şi de aici rezultă reacţiile din partea instituţiilor Uniunii Europene şi ale statelor membre’, a spus diplomatul, citat de IPN, referindu-se la Memorandumul de înţelegere din luna noiembrie trecut. Documentul stipulează o serie de condiţii, între care respectarea standardelor democratice, respectarea statului de drept, a drepturilor omului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.