Teodorovici respinge solicitarea lui Iohannis

0

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a respins solicitarea Administraţiei Prezidenţiale de a renunţa la tăierile din buget, care ar împiedica activitatea Palatului Cotroceni. Administraţia Prezidenţială a replicat din nou, arătând că a cerut discuţii du guvernul, fiind repartizat ca partener de dialog Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Potrivit datelor comunicate de Palatul Cotroceni, banii tăiaţi la rectificare reprezintă exact diferenţa dintre sumele contractate până în august şi bugetul pe 2018 alocat de guvern la începutul anului.

Administraţia Prezidenţială a trimis o adresă Ministerului Finanţelor Publice cu argumente privind sumele care ar trebui lăsate în bugetul instituţiei, a declarat marţi, la Digi 24, ministrul Finanţelor Publice, precizând că, „azi” răspunsul este nu.

„Azi la două şi un pic a intrat la noi în minister o adresă de la Administraţia Prezidenţială. Adresa conţine o încercare de argumentare pe fiecare titlu al bugetului vizavi de sumele pe care dânşii le doresc a fi lăsate la rectificare. La noi poziţia este aceeaşi pentru că, repet, argumentele acestea au fost şi la început de an, iar execuţia la 7 luni arată că nu s-a respectat ceea ce dânşii au promis la început de an. Azi (răspunsul n.r.) e nu. Pentru că nu avem niciun fel de argument să fie altfel, astăzi”, a spus Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

„Să spui că felul în care ți-ai alocat și sumele pe 2018, modul în care ai semnat contractele, mai ales felul în care cheltui banii, arăți practic că nu ai o experiență foarte bună în zona asta. De la an la an, din 2014 până astăzi cred că este singura structură publică căreia i s-a dublat bugetul pe care Guvernul l-a alocat. Cred că este singura unitate publică căreia i s-a dublat bugetul. Aceste date vi le dau pe baza unui sistem pe care noi, Finanțele, îl avem (…) La deplăsări pot să vă spun la această oră că, dintr-un buget de aproximativ opt milioane de lei este doar suma de 2.2 milioane de lei angajată. Există contracte pentru această sumă. Cu alte cuvinte, nu cred că este nicio problemă ca până la final de an, domnul președinte să se deplaseze acolo unde planul de deplasări stabilit trebuie realizat, dacă pe șapte luni au fost suficiente două milioane de lei, până în cei opt milioane domnul președinte se poate încadra până la sfârșitul anului în cheltuielile prevăzute pentru deplasări. Din 22,2 milioane de lei pentru bunuri și servicii, avem 7.7 milioane de lei angajați astăzi, la această oră, deci aproximativ 30%, nici pe departe să fie întreaga sumă angajată. La capital, din 6.2 milioane de lei alocate pe acest an, plățile sunt făcute la nivelul 588 de mii de lei, deci undeva la 9%”, a declarat Teodorovici la Antena 3.

În replică, Administraţia Prezidenţială a venit cu noi precizări, arătând că la momentul rectificării bugetare (începutul lunii august), avea angajate cheltuieli de aproape 46 de milioane de lei din bugetul total anual de 57,5 milioane de lei.

Diferenţa dintre cheltuielile angajate de Cotroceni şi bugetul total aprobat la începutul anului este 11,5 milioane de lei, cât susţine Administraţia Prezidenţială că i s-a tăiat la rectificare.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială mai precizează că a cerut discuţii cu guvernul pe tema rectificării şi că partner de dialog a fost desemnat Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

„Administrația Prezidențială face următoarele precizări în urma declarațiilor ministrului de finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, referitoare la rectificarea bugetară:

  1. La data de 7 august 2018, Administrația Prezidențială are înregistrate în aplicația FOREXEBUG, operată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), angajamente legale în sumă totală de 45,988 milioane lei.
  2. Angajarea sumelor pentru deplasări externe se realizează în momentul semnării contractelor aferente, nu înainte. În lipsa creditelor bugetare necesare pentru efectuarea plăților, Administrația Prezidențială nu va putea achita integral viitoare obligații contractuale, nici pentru deplasări externe, nici pentru alte angajamente.
  3. Referitor la cheltuielile de capital, Administrația Prezidențială are contracte în derulare, cu termene de achitare în semestrul al doilea din anul 2018. Contractele vizează lucrări de reparații aflate în execuție sau planificate pentru a fi realizate în semestrul II al anului 2018 în spațiile oficiale ale Complexului „Palat Cotroceni”, sediul Administrației Prezidențiale, pentru buna desfășurare a activităților organizate de instituție în anii 2018 și 2019, respectiv Summitul „Inițiativei celor 3 Mări” (17-18 septembrie 2018) și alte evenimente găzduite în anul 2019 cu ocazia exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
  4. În lipsa creditelor bugetare necesare pentru plata contractelor încheiate pentru cheltuieli de capital, Administrația Prezidențială nu va putea achita prestațiile și produsele care reprezintă obligații contractuale.
  5. Administrația Prezidențială a adus la cunoștință Ministerului Finanțelor Publice și Guvernului situația gravă în care s-ar putea ajunge dacă vor fi efectuate reducerile masive de buget. În ceea ce privește lipsa comunicării între Administrația Prezidențială și MFP, invocată de ministrul finanțelor, precizăm faptul că în urma discuției telefonice pe care Președintele României a avut-o vineri, 3 august a.c., cu prim-ministrul, doamna Viorica Dăncilă l-a mandatat pe consilierul de stat Darius Vâlcov să poarte discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale pe tema rectificării bugetare. Aceste discuții au avut loc încă de vineri și au fost urmate de o adresă oficială transmisă de către Administrația Prezidențială reprezentantului Guvernului. O nouă adresă a fost astăzi expediată și Ministerului Finanțelor Publice”, se arată în răspunsul de la Cotroceni.

Administraţia Prezidenţială critică rectificarea bugetară a Guvernului. Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, la Palatul Cotroceni, că prin rectificarea bugetară anunţată de premierul Viorica Dăncilă, Guvernul apelează la o formă de sabotaj bugetar a Administrației Prezidențiale şi a atras atenţia că prin rectificarea bugetară din august, activitatea preşedinţiei riscă să fie blocată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.