Fostul ministru nipon al Apărării, contracandidatul premierului Shinzo Abe

0

Un fost ministru nipon al apărării, Shingeru Ishiba, şi-a anunţat vineri candidatura la funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLD), împotriva premierului Shinzo Abe, a cărui putere absolută o denunţă, informează AFP.

Alegeri interne în această mare şi veche formaţiune conservatoare ar urma să aibă loc în septembrie, probabil în data de 20.

Deocamdată, Ishiba, 61 de ani, este singurul candidat declarat, însă Abe, 63 de ani, care a reuşit să modifice statutul partidului pentru a candida pentru un al treilea mandat, se va prezenta în mod sigur.

Acesta din urmă, care a revenit la conducerea ţării în 2012, are totuşi toate şansele să câştige, pentru că mai multe grupuri şi-au declarat deja susţinerea pentru el. O victorie îi va permite să devină premierul nipon cel mai longeviv.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri, Ishiba a încercat să se diferenţieze de rivalul său, chiar dacă ambii sunt consideraţi „ulii” ai politicii nipone şi au împărtăşit aceleaşi viziuni asupra modului de a relansa economia.

Shigeru Ishiba este favorabil unei revizuiri pacifiste a Constituţiei, scop ultim al lui Abe, însă într-un mod mai radical decât cel propus de premier cu privire la articolul 9, asupra renunţării la război.

El a declarat de asemenea că vrea să aloce mai multe mijloace pentru sistemul de protecţie socială şi a estimat drept indispensabil „să fie redată încrederea în administraţia de stat, care trebuie să fie în serviciul cetăţenilor” şi nu să servească propriilor sale interese sau celor aflaţi la putere, în condiţiile în care mai multe scandaluri legate de favoritism l-au vizat în ultimii ani pe Abe şi anturajul său apropiat.

Fostul ministru al apărării ar putea fi singurul candidat care să-l înfrunte pe premier, care ar urma să-şi lanseze candidatura la sfârşitul lui august, după ce fostul ministru de externe Fumio Kishida a renunţat la candidatură. Însă doar în cazul în care actualul ministru de interne, Seiko Noda, nu va reuşi să obţină sprijinul necesar pentru a candida.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.