Tensiuni fără precedent între Erdogan și Trump

Share:

Turcia nu va ceda la intimidare şi la şantaj, a declarat vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia unui miting desfăşurat la Gumushane, în nodul ţării, la scurt timp după ce omologul său american Donald Trump a anunţat dublarea tarifelor vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia, transmite dpa.

Erdogan a făcut referire la membri ai mişcării conduse de clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA şi pe care Ankara îl acuză de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016. Formularea preşedintelui turc nu a menţionat însă în mod direct Statele Unite sau pe Trump.„Aceia care nu au luat niciun fel de măsură în privinţa laşilor (membri ai mişcării), pe care i-au protejat, găzduit în vile, nu ne pot ţine lecţii despre lege”, a spus Erdogan.

„Ei nu pot folosi limbajul ameninţării şi şantajului împotriva acestei naţiuni. Încercarea de intimidare a acestei naţiuni nu îi va duce nicăieri”, a adăugat preşedintele turc.

El a făcut apel la o soluţie prin negocieri şi diplomaţie.

Preşedintele Donald Trump a anunţat vineri că SUA dublează tarifele vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia, care ajung astfel la 50%, respectiv 20%. În postarea sa pe Twitter, Trump a invocat şi prăbuşirea lirei turceşti, care vineri a atins un minim istoric atât faţă de dolar, cât şi faţă de euro.

„Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune în acest moment!”, a scris Trump pe Twitter.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.