Iohannis: Violenţa şi reprimarea brutală a manifestanţilor nu sunt acceptabile!

0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că violenţa şi reprimarea brutală a manifestanţilor nu sunt acceptabile sub nicio formă, punctând că cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi.

„Toţi cei care ies în stradă pentru a transmite un mesaj au o voce legitimă care va trebui ascultată şi înţeleasă. Violenţa şi reprimarea brutală a manifestanţilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovaţi, atacarea jurnaliştilor, atacarea femeilor şi copiilor este de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi, indiferent cine sunt şi de unde sunt, fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au ştiut sau nu au vrut să-i izoleze pentru a permite deturnarea protestelor paşnice. Soluţia aleasă, aceea de a dispersa în totalitate manifestaţia în loc de neutralizarea huliganilor violenţi, este condamnabilă şi nu poate fi justificată”, a spus Iohannis, în mesajul public adresat luni ca urmare a evenimentelor din ultimele zile.

El a reiterat că intervenţia Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei, arătând că mărturie stau înregistrările video, relatările oamenilor şi miile de mesaje pe care le-a primit şi în care se reclama agresivitatea „nejustificată” a forţelor de ordine.

Şeful statului a condamnat ferm şi acţiunile violente ale celor care au instigat şi atacat jandarmii, în încercarea de a deturna un protest paşnic.

„Explicaţiile publice, extrem de subţiri şi de slab probate ale ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicaţiile Jandarmeriei. Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piaţa Victoriei. Aici există două planuri. Planul judiciar – şi am cerut deja procurorului general anchetarea faptelor antisociale produse în piaţă, iar ancheta trebuie dusă urgent până la capăt, aflat adevărul şi responsabilii traşi la răspundere. Violenţa împotriva cetăţenilor care se opun Guvernului prin proteste paşnice este caracteristică regimurilor autoritare, nu României europene de astăzi. Există, totodată, şi un plan politic. În orice ţară, oameni responsabili aflaţi la conducere, până la această oră, am fi avut cel puţin o demisie. Suntem pentru a câta oară martorii unui Guvern care se preface că nu aude şi nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a adăugat cu privire la protestele din Piaţa Victoriei că românii ştiu să fie civilizaţi şi că nu-şi merită etichetele primite din partea unor voci „iresponsabile” din politică.

„Dragi români, în ultimele zile, zeci de mii de români au ieşit în stradă să protesteze, iar România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violenţelor înregistrate vineri seara. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretutindeni. Mulţi oameni din diaspora reveniţi acasă au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduşi nici de partide, nici cu autocarele, nici plătiţi. Au venit din proprie iniţiativă, arătând un puternic simţi civic, revoltaţi de modul în care PSD guvernează şi legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept din ultimul an şi jumătate”, a transmis Iohannis, în mesajul public adresat luni ca urmare a evenimentelor din ultimele zile.

El a subliniat că aceste demonstraţii au fost unele „eminamente paşnice”, cu excepţia „unor instigatori”, despre care a spus că nu pot fi asociaţi cu marea majoritate a protestatarilor, aşa cum s-a încercat.

„Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat tuturor adevărata faţă a celor care ies în stradă de foarte mult timp şi a căror voce se aude peste tot în lume. Românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi. Nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci iresponsabile din politică”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a făcut apel luni la politicienii din Opoziţie să lase deoparte „interesele mărunte” şi „orgoliile” şi să pună mai presus interesul ţării, punctând că este nevoie de dialog între aceştia.

„Un ultim apel vreau să îl adresez Opoziţiei şi politicienilor care se află în opoziţie faţă de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine! Doar lucrând cu determinare şi înţelepciune se poate ajunge în situaţia de a obţine încrederea oamenilor. Stă şi în mâinile Opoziţiei responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menţinerea României pe drumul normalităţii. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susţinut între toate forţele de opoziţie! Oamenii politici responsabili ştiu să lase deoparte interesele mărunte şi orgoliile şi să pună mai presus interesul ţării, iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorităţi. Cu înţelegere între partidele de Opoziţie se obţine ceea ce spuneam mai devreme – alternativa aşteptată de români”, a transmis Iohannis, în mesajul public adresat luni ca urmare a evenimentelor din ultimele zile.

El a subliniat că va acţiona în continuare pentru menţinerea unui stat de drept, oricât de mare ar fi „presiunea” PSD.

„Vreau să vă asigur că, oricât de mare ar fi presiunea PSD şi a propagandei lor, voi continua să susţin fără rezerve interesele fundamentale ale românilor, instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei, precum şi nevoia de a face din România o ţară puternică şi prosperă. Ca preşedinte, voi continua să acţionez pentru menţinerea unui stat de drept în care instituţiile sunt puternice, dar sunt puternice pentru aplicarea legii, pentru protejarea cetăţenilor şi pentru protejarea drepturilor cetăţenilor”, a mai spus Iohannis.

Nu în ultimul rând, Iohannis a conchis că România se află într-o „criză socială acută”, lansând ipoteza că cei care doresc „să îngenuncheze Justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.