Premierul Dăncilă și-a scurtat concediul și a revenit la Palatul Victoria
Premierul Viorica Dăncilă şi-a scurtat concediul cu o zi. Cu toate că şi luni ar fi trebuit să fie liberă, Viorica Dăncilă a revenit la Palatul Victoria în contextul anchetelor penale care vizează ministrul de Interne, prefectul Capitalei, dar şi modul de intervenţie al jandarmilor la protestul Diasporei, de vineri, din Piaţa Victoriei. De altfel, concediul Vioricăi Dăncilă face obiectul unei sesizări depuse de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională. CCR a stabilit pentru 14 august termenul de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Preşedinţie privind conflictul între puteri.
Viorica Dăncilă a ajuns luni, puţin după ora 11, la Palatul Victoria şi nu a făcut declaraţii.
Revenirea lui Dăncilă din concediu are legătură cu faptul că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi la incidentele violente petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei.
Prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Ionel Corbu, a declarat luni că până în prezent au fost depuse peste 30 de plângeri de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor în Piaţa Victoriei.
De asemenea, o plângere penală depusă de Platforma România 100 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicită începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu împotriva prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, şi a ministrului de Interne, Carmen Dan. Carmen Dan este acuzată că a permis violenţele din Piaţa Victoriei de vineri seară.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri la CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, şeful statului motivând că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.
În cererea adresată CCR este invocată Decizia nr. 247/2018 semnată de Viorica Dăncilă, potrivit căreia, în perioada 6 – 13 august, Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului.
„Prin omisiunea prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6 – 13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi. (…) Procedând în acest mod, prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie”, se arată în cererea lui Iohannis către CCR.
Conform aceleiaşi surse, premierul Viorica Dăncilă a încălcat şi prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremaţia Constituţiei, precum şi principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. „Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru”, se precizează în cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională.