Turcia respinge orice ajutor din partea FMI

Share:

Ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, ministru de Finanţe, promite că Turcia va ieşi şi mai puternică din criza monetară şi îndepărtează orice ajutor din partea FMI.

Puternicul ministru turc al Finanţelor a depus eforturi joi să le ofere asigurări investitorilor străini, subliniind că Turcia nu are nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a ieşi ”şi mai puternică” din criza monetară care o afectează, relatează AFP.

Berat Albayrak – care este ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan – s-a adresat joi după-amiaza câtorva mii de investitoti originari din Statele Unite, Europa şi Asia, în cadrul unei teleconferinţe fără precedent, care se anunţa un test de credibilitate. ”Vom ieşi şi mai puternici din aceste turbulenţe”, a declarat ministrul, potrivit televiziunii de stat TRT.

Afirmând că Turcia nu planifică să recurgă la FMI, el a adăugat că Guvernul său va depune eforturi să atragă investitori străini direcţi.

Lira turcă – care s-a prăbuşit săptămâna trecută pe fondul crizei diplomatice cu Statele Unite – a reacţionat în mod pozitiv la aceste declaraţii, urcând joi a treia zi consecutiv.

Ea a recuperat astfel aproximativ 3,9% în faţa devizei americane, la ora 14.00 GMT (17.00, ora României), faţă de şedinţa precedentă, valorând 5,72 la schimb cu un dolar, o apreciere care este departe să şteargă importanta pierdere din ultimele zile.

Lira pare să se stabilizeze, de marţi, sub efectul unor măsuri luate de Banca centrală şi unor noi bariere ridicate de instituţia turcă ce reglementează băncile – BDDK – cu scopul de a limita speculaţia privind moneda turcă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.