Eterna evaluare (politică) a Justiției

Share:

Subordonarea politică a actului de Justiție reprezintă prioritatea absolută a clasei politice postdecembriste. Fie ei de la PNL sau PSD, cu un plus, evident, pentru liderii PSD, mai-marii politici au făcut eforturi susținute pentru a stopa credibilizarea sistemului judiciar.

Modul în care liderii PSD au declarat război Justiției, după victoria de la alegerile din decembrie 2016, este grăitor pentru obsesia cronică a politicienilor de a scăpa de brațul lung al legii. Zăngănitul cătușelor îi provoacă, spre exemplu, veritabile coșmaruri liderului suprem al PSD, Liviu Dragnea. Evident, susținut, din spate, de o gașcă de alți politicieni de la nivel central și local, nu doar de la PSD, care doresc, la rândul lor, să scape de pușcărie! Mult-lăudatul program de guvernare, cu care PSD a câștigat, en-fanfare, scrutinul din urmă cu aproape doi ani, a fost lăsat de izbeliște. Tot ce mai contează este războiul total cu așa-zisul stat paralel. Departe de mine g\ndul de a gira abuzurile din timpul mandatului lui Kovesi însă, de aici și până la a perverti legislația penală, care a devenit un scut al infractorilor din politică, este o cale lungă!

Cum experimentul Florin Iordache zis și „altă întrebare” a eșuat lamentabil, a fost adus în fruntea Justiției, Tudorel Toader, un reputat profesor universitar care, teoretic, trebuia să reinstaureze legalitatea/ordinea în sistemul judiciar. Din păcate, una este pregătirea profesională a unei persoane și alta, calitatea umană. Din ce motive a ales Tudorel Toader să facă, fățiș, jocurile politice mizere ale Coaliției PSD-ALDE este greu de înțeles! Probabil, mandatul de ministru te face dependent de sforile actualei Puteri.

Revocarea lui Kovesi de la șefia DNA, propusă și decisă de Ministrul Justiției, numit politic, în ciuda avizului negativ al Secției de Procurori a CSM și a criticilor președintelui Iohannis, a reprezentat o mascaradă de doi lei. Așa-numita evaluare a fost, de altfel, desființată, de foarte mulți specialiști în drept! A fost, practic, o execuție politică, mai ales după decizia controversată a Curții Constituționale care a dat toate puterile sistemului judiciar în mâinile unui ministru cocoțat în funcție pe criterii politice!

Ce vom face după alegerile din 2020 când, să presupunem, PNL sau un alt partid va prelua hățurile guvernării și va numi în fruntea Justiției un ministru care, și de data aceasta, evident, va fi tot numit politic! Este  mai mult decât evident că și acest nou ministru va face, după rețeta patentată de predecesorul Tudorel Toader, o evaluare a activității noului procuror general și a noului procuror șef de la DNA, evaluare care se va solda cu demiterile celor doi! Cât de greu poate fi să faci, asemeni lui Toader, o însăilare de acuzații fără acoperire, desființate, punct cu punct, chiar de Secția de procurori a CSM, din care să rezulte că este nevoie urgentă de revocare! Iar noul președinte, presupunând că va fi unul de la PSD, va trebui să respecte decizia CCR și voința discreționară a unui ministru numit politic! După patru ani sau, cum alianțele se pot rupe mai repede, după un an sau doi, vine un alt ministru al Justiției, de la un alt partid, care face din nou o evaluare, evident politică, prin care cei doi vor fi maziliți! Unde vom ajunge în aceste condiții, stimați judecători ai CCR, numiți (nici nu se putea altfel, în România postdecembristă) pe criterii eminamente politice?! Cum este posibil ca un fost lider marcant al PSD, fost șef al Camerei Deputaților, să împartă dreptatea constituțională din fruntea CCR? De ce nu a fost depolitizată Curtea Constituțională? Aici, din păcate, Iohannis are partea sa de vină!

Revenind la anunțul ministrului Toader, privind evaluarea procuror general, nu pot decât să anticipez rezultatul, mult prea previzibil, al acestei așa-zise evaluări. Asistăm, ca și în cazul lui Kovesi, la o decizie politică pe care nimeni din PSD nu și-o asumă. Bineînțeles că nici ministrul Toader nu o va face! Va fi un simulacru de evaluare care va duce, inevitabil, la demiterea lui Augustin Lazăr! Nici nu mai contează argumentele, nici nu mai contează protocoalele, contează doar că PSD vrea, pas cu pas, să preia controlul asupra României! Crede oare cineva că Dragnea sau Tăriceanu și-au dorit vreo clipă să scape Justiția de sub controlul statului paralel pentru a o reda poporului? Nici vorbă! Acest tip de politicieni nu vor nimic altceva decât să controleze ei Justiția, să fie ei la butoanele sale!

Prețul pe care îl plătește Tudorel Toader este uriaș! Este păcat că un profesionist de anvergură a ales să facă jocurile mizere ale unor infractori condamnați!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.