Români din Italia și primari din Republica Moldova, în discuții cu Maria Grapini!

Miercuri, 5 septembrie, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a avut o zi plină la Bruxelles. Umanista i-a invitat la o discuție liberă pe vizitatorii speciali din PE, o delegație de primari din Republica Moldova, dar și reprezentanți ai diverselor organizații ale românilor din Diaspora, printre care Federatia Organizatiilor Românești din Italia (FORI).

Astfel, umanista a aflat subiectele actuale de care sunt preocupați primarii moldoveni, sincopele din administrațiile locale din țara vecină – teme pe care Maria Grapini le prezintă frecvent în PE, în pledoariile sale pro Republica Moldova – concluzia discuțiilor fiind una clară: singura solutie pentru un viitor mai bun al moldovenilor o reprezinta unirea cu România și un drum cert către Europa!

Cât despre Federatia Organizațiilor Românești din Italia, aceasta are rolul de a ajuta românii din Italia să se integreze mai usor în comunitățile locale, promovează și urmărește realizarea de activități lingvistice și culturale pentru înființarea de școli și cursuri de Limbă și Cultură, atât română cât și italiană, toate în folosul comunității.

Oaspeții Mariei Grapini din FORI i-au spus acesteia că munca lor nu este una foarte ușoară, în contextul unei Europe agitate și speriate de valul major de imigranți, însă implicarea și perseverența rămân și pe viitor linii directoare de la care nu se abat.

Membrii FORI și-au exprimat bucuria că Maria Grapini a stat de vorbă cu ei și au stabilit modalități concrete de colaborare, pe viitor.  “Voi merge la Roma, pentru o întâlnire cu mai mulți români, aștept cu nerăbdare să începem acest parteneriat!”, a spus umanista.

Emoțiile nu au lipsit de la întâlnirea de suflet din PE, căci, se știe și se demonstreasă frecvent, lumea e mică! Maria Grapini a avut surpriza întâlnirii, tocmai la Bruxelles, cu un consătean care-și duce traiul în Italia.

“Nu ne-am cunoscut niciodată, am fost promoții diferite la școală si, după zeci de ani, plecați din același loc, trăind în țări diferite, ne întâlnim la Bruxelles! Extraordinar, este o minune! Am retrăit din nou copilăria, amintindu-ne de multe lucruri frumoase din satul nostru!”, a spus, emoționată, Maria Grapini.

Ziua europarlamentarului PPU-sl, din perspectiva relației cu țara de care ne leagă o istorie întreagă, a fost una complexă, pentru că Maria Grapini a înregistrat, tot miercuri, o emisiune pentru „Vocea Basarabiei”, în care a pledat din nou pentru sustinerea Republicii Moldova pe drumul european și pentru poziționarea României drept aliat solid în acest sens.

Unul dintre participanții la discuțiile din PE cu Maria Grapini a dorit să-i transmită acesteia, drept mulțumire pentru timpul acordat, un citat din Ion Rațiu: “Nu critica niciodată, nici măcar prieteneşte, pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tu mai bine decât el!”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.