Klaus Iohannis a arătat că sunt probleme în noua formă a legislației penale, așa cum a fost votată de Parlament.

„Președintele României a arătat că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea și dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale. Președintele Klaus Iohannis a susținut că este inacceptabilă distrugerea coerenței legislative.

De asemenea, Președintele României a subliniat că modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis a mai arătat că mizează pe contribuţia Comisiei de la Veneția de a ajuta România să aibă „o legislație performantă și modernă”.

Membrii delegației au anunţat că opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală urmează a fi adoptată în cadrul Sesiunii Plenare din 19-20 octombrie 2018.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au întâlnit joi cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând amendamentele Codului penal şi ale Codului de procedură penală, anunţă CSM.

„În data de 13 septembrie 2018, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avut o întrevedere, la sediul Consiliului, cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, compusă din: Alexander Baramidze (Georgia), Martin Kuijer (Olanda), Guido Neppi Modona (Italia), Marc Touillier (Franţa) – experţi; Thomas Markert, Artemiza Chisca (de la Secretariatul Comisiei). Subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la amendamentele Codului penal şi ale Codului de procedură penală”, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii, printr-un comunicat de presă.

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru legile din domeniul justiţiei, a declarat, joi, după întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, că a reiterat că expertiza acestui organism este foarte bună şi trebuie să se ţină cont de observaţiile experţilor, menţionând că va răspunde în regim de urgenţă la toate neclarităţile sau observaţiile pe care aceştia le au.

Iordache a adăugat că a fost invitat la şedinţa Comisiei de la Veneţia din luna octombrie.

„A fost o dezbatere destul de bună în care mai mult am vorbit noi. Eu credeam că vor fi întrebări punctuale şi de aceea am şi solicitat reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia să aflăm anumite nelinişti sau anumite puncte care îi îngrijorează în cele două legi, este vorba de Codul Penal şi Codul de procedură penală. Din păcate, dumnealor ne-au ascultat pe noi, au fost aceleaşi dezbateri, fiecare partid politic sau fiecare grupare a susţinut de ce trebuiau modificate. Punctul nostru de vedere a fost acela că cele două legi au fost modificate în primul rând datorită Curţii Constituţionale, care trebuiau transpuse poate mai demult în legislaţie, datorită celor câteva directive europene care trebuiau transpuse, discutăm de prezumţia de nevinovăţie, de confiscare extinsă şi celelalte. Fără îndoială, fiecare grup parlamentar a susţinut opinia de ce trebuiau modificate sau de ce nu trebuiau modificate”, a afirmat Iordache, după întâlnirea membrilor Comisiei speciale cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, potrivit Agerpres.

El a subliniat că singura concluzie pe care a auzit-o de la experţi a fost aceea că toate deciziile CCR trebuie transpuse.