Senatorul Manda, după audierea directorului SRI

0

SRI a semnat, începând din 1990, peste 560 de protocoale sau acorduri, dintre care 337 sunt active. Dintre acestea, 18 au fost semnate cu instituţiile din justiţie şi mai sunt în vigoare două, ambele pe securitate naţională, care sunt însă secrete, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, după audierea în comisie a directorului SRI, Eduard Hellvig.

Claudiu Manda a declarat că SRI are protocoale încheiate din 1990, iar dintr-un total de 565 de protocoale sau acorduri, astăzi mai sunt active 337 de protocoale. „Opt subiecte am discutat. Unul dintre ele a fost legat de protocoalele de colaborare dintre SRI şi instituţiile din România. Sunt semnat protocoale din anul 1990. În total au fost 565 de astfel de acte sau acorduri. Dintre aceste, 432 protocoale, restul acorduri şi documente. 337 sunt active, 194 denunţate şi 94 abrogate ca urmare a schimbării legislaţiei. Discuţia a fost ca toate aceste protocoale să ne parvină la Comisie şi angajamentul a fost ca in maximum o săptămână să ne parvină la Comisie”, a declarat Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI.

Acesta a precizat că 18 documente au fost încheiate între SRI şi instituţii din justiţie, fie parchete, DNA, PNA sau CSM. „Două documente cu caracter secret în vigoare, cele legate de ameninţările de terorism. În opinia noastră credem că cele două sunt deja a comisie”, a mai spus Claudiu Manda.

„Am avut o discuţie legată de cele două protocoale din decembrie 2016, cel secret şi cel nesecret. Au avut la bază OUG 6, care în opinia SRI presupunea două elemente. Ca pe vidul legislativ ca urmare a deciziei CCR, nu exista acea structură de interceptări care era la SRI. Cea de-a doua: de a defini organul de cercetare specială şi aici ne-a fost prezentat faptul că procedura e definită în Codul de procedură penală, că acesta a fost sensul şi că modificările aduse legislaţiei ca urmare a deciziei CCR, nu existra organ de cercetare specială penală. Spunea că e nevoie de acesta şi în ceea ce priveşte infracţiunile de terorism sau la adresa securităţii naţionale”, a mai declarat şeful Comisiei de Control SRI.

„Au fost prezentat documentele din zona justiţiei. Conducerea doreşte să desecretizeze mare parte dintre acestea. Nu avem în acest moment concluzii. Au fost întrebări de la Comisie, cum au fost denunţate, au fost efecte. Conducerea SRI a invocat actele normative şi în afara de OUG 6 mai sunt două legi”, a mai spus Manda.

Protocolul încheiat în 2016 între PG şi SRI a ajuns în luna august, a acestui an, la opinia publică. O variantă nesecretă care a fost publicată pe site-ul Ministerului Public şi una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeaşi zi, chiar înainte de alegerile din 2016. În timp ce protocolul public era unul strict tehnic, realizat în baza legii, cel secret era o continuare a protocolului din 2009.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.