Bucureștiul devine capitala internațională a educației

Zeci de instituții internaționale de învățământ vor fi prezente în acest week-end la București pentru a-și face cunoscută oferta educațională tinerilor români.  Acestea vor participa la a 29-a ediție a World Education Fair (WEF). În premieră, evenimentul va avea un nou format, astfel că fiecare participant la târg va fi întâmpinat de către un consultant educațional încă de la intrare, care îi va oferi informații despre opțiunile de studiu în străinătate și îl va ghida exact către domeniul și instituțiile din aria sa de interes.

“Ediția din acest an este și una aniversară, având în vedere că IntegralEdu împlinește 10 de ani de activitate în România și 25 la nivel internațional, în toată această perioadă oferind consultanță și îndrumare educațională pentru 25 de generații de tineri care au fost și sunt interesați de studii în afara țării”, declară Ana Maria Papp, Manager Deptartament Universități din Străinătate, IntegralEdu.

Ultra-specializarea  – noua tendință educațională la nivel internațional. Femeile din ce în ce mai interesate de inginerie

“Am optat pentru un nou format de târg educațional, mai apropiat de nevoile tinerilor, și dintr-un motiv practic: numărul foarte mare de opțiuni și oferte educaționale internaționale, care înseamnă atât domenii generale, dar și ultra-specializări. Practic, putem spune că specializările de nișă sunt o nouă tendință în educația internațională, mai ales în Marea Britanie. Și asta în principal pentru că piața muncii solicită mediului universitar această abordare, în special prin noile joburi oferite. Spre exemplu, în Marea Britanie crește interesul pentru studiul domeniilor creative și asta pentru că se estimează că până în 2030 se vor crea peste 1 milion de locuri de muncă în industriile creative. Alte domenii de studiu care au o ascensiune incredibil de rapidă la nivel internațional sunt cele din zona de tehnologie, inteligență artificială sau cele legate de analiza și abordarea fenomenului generic denumit big data. Studiile internaționale ale partenerilor noștri au mai relevat faptul că, în ultimii ani, femeile se simt din ce în ce mai atrase de domenii hard, percepute mai degrabă ca fiind în zona de interes masculină, cum ar fi ingineria sau științele exacte”, explică Ana Maria Papp.

La nivel mondial se estimează că, până în 2030, vor fi create peste 24 milioane de noi locuri de muncă, dacă se vor pune în practică politicile de mediu pe care țările și le asumă public. Din acestea 2,5 milioane de locuri vor fi conexate cu energia regenerabilă și 6 milioane vor fi legate de domeniul reciclării.

Astfel că organizatorii evenimentului s-au străduit să invite instituții cu o paletă cât mai largă de domenii de studiu, care să răspundă cerințelor pieței internaționale și care să completeze oferta educațională disponibilă tinerilor din România.

Noi domenii de studiu academic: yachting, gastronomie, industria DJ și clubbing

În afară de specializările din zona tehnică sau științifică pentru care tinerii români sunt foarte căutați în afară, universitățile au dezvoltat noi domenii de studiu, având în vedere că piața muncii solicită mediului academic specialiști cu background consistent de nișă. “În general, percepția pe care o avem față de studiile în străinătate, este că universitățile sunt interesate doar de tineri olimpici la matematică, chimie sau alte materii, care pot performa în zona tehnico-științifică. Însă este o abordare greșită pentru că, iată, mediul universitar oferă oportunități în domenii la care mulți nici nu se gândesc. Vorbim chiar de specializări care par ciudate cum ar fi operarea yachturilor, management în hipism, producția de vin, design floral și, poate cea mai cool specializare din lume, tehnica și business în domeniul DJ și clubbing”, mai precizează Ana Maria Papp.

Unde te angajezi, după terminarea facultății

Cel mai important factor în alegerea domeniului de studiu, pe lângă afinitatea personală și cunoștințele dobândite până acum, este conectarea domeniului și programului de studiu la piața muncii, astfel încât tinerii să își poată găsi un loc de muncă imediat după terminarea facultății. “Este foarte important ca tinerii să cunoască încă de la început domeniul care li se potrivește și acesta să fie în același timp conectat la piața muncii. Aici intervine și rolul consultantului educațional, care poate opera testări foarte elaborate, cum sunt cele dezvoltate de Cambridge Occupational Analysts (COA). Rezultatele acestor teste, interpretate de consultantul educațional, vor indica domeniul de studiu, dar și universitatățile cele mai potrivite. Din evaluările noastre, peste 80% din absolvenții universităților partenere IntegralEdu s-au angajat în maxim 6 luni de la terminarea studiilor ori au ales să-și continue studiile la un ciclu superior de învățământ, exact în domeniul în care s-au pregătit”, precizează Ana Papp.

Un alt factor important pe care tinerii trebuie să-l cunoască înainte de alegerea domeniului de studiu, este nivelul salarizării în sectorul de activitate pentru care se pregătește. Testele dezvoltate de COA includ și aceste date și un bun referențial în acest sens poate fi tot Marea Britanie. Spre exemplu, din punct de vedere al câștigului anual, cele mai bine cotate domenii după absolvire sunt stomatologia (35.000 lire pe an), inginerie chimică (32.000 lire), inginerie aero spațială sau civilă (28.000 lire).

Și programele de studiu liceal, în străinătate, sunt personalizate

Multe dintre familiile care apelează la serviciile IntegralEdu sunt în căutarea unui program sau liceu personalizat, care să pregătească elevul mai din timp, în direcția educațională și profesională dorită. Din fericire sunt multe programe educaționale ce permit contruirea unui orar conform profilului academic și personal al fiecărui elev. Două dintre cele mai populare sisteme de învățământ construite în această manieră sunt A-Levels și IB.

„Spre exemplu, la nivel liceal, un tânăr care vrea să studieze graphic design, în curricula britanică are libertatea să-și aleagă doar patru materii de studiu: matematică, matematică avansată, fizică și artă sau orice altă combinație relevantă pentru specializarea aleasă. Astfel, programul îi permite copilului să se perfecționeze și să se focuseze, fară a-și consuma energia pe materii ce nu prezintă interes pentru el”, declară Teodora Răducanu, Manager Departament Licee în Străinătate, IntegralEdu.

Seria de evenimente World Education Fair va debuta la Timișoara pe 21 septembrie (Hotel Timișoara), urmând evenimentul din București în zilele de 22 și 23 septembrie (Hotel Radisson Blu). Pe 24 septembrie WEF va ajunge la Iași (Hotel International Iași), pe 26 septembrie la Galați (Hotel Vega), iar pe 27 septembrie la Constanța (Hotel IBIS).

În cadrul evenimentelor vor participa instituții de învățământ (școli, licee și universități) din Marea Britanie, Olanda, Austria, Danemarca, Elveția, Spania, SUA și Canada.

Despre IntegralEdu

IntegralEdu este cel mai important consultant educațional pentru studii în străinătate și pentru programele Work and Travel în SUA, cu birouri de consultanță în București, Constanța, Craiova, Galați, Iași și Timișoara. Grupul de firme INTEGRAL are o experiență internațională de peste 25 de ani în oferirea de informații elevilor, părinților și a tuturor celor interesați de alegerea celor mai bune programe educaționale și instituții de învățământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare și centre de limbi străine. Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanță în educație la nivel local și reprezintă peste 500 de instituții de învățământ de top din întreaga lume. IntegralEdu organizeaza cele mai mari targuri de consultanta educationala pentru studii in strainatate in cadrul carora elevii, studentii si parintii acestora au ocazia sa intalneasca reprezentantii unor scoli si universitati de prestigiu din intreaga lume. Pentru mai multe informatii puteti accesa www.Integraledu.ro, www.worldeducation.ro si pagina de FB www.facebook.com/Integraledu.ro.

 

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.