Lucrări hidrotehnice din Alba care vor fi finalizate, de MAP, până la sfârșitul anului 2018

0

În perioada 3 – 30 iunie a.c., în județul Alba, s-au produs inundații care au provocat pagube semnificative populației și obiectivelor social–economice și de infrastructură. Intensitatea mare a precipitațiilor și persistența lor pe parcursul întregii luni au determinat o suprasaturare a solului cu apă, favorizând amplificarea scurgerii pe versanți, reactivând torenți care au antrenat cantități importante de aluviuni. Ca urmare a acestor fenomene, pe arii extinse, s-au produs scurgeri importante pe versanți, torenți și viituri rapide care au avut ca efect revărsarea unor cursuri de apă.

Situația creată a impus realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor de refacere a construcţiilor hidrotehnice afectate, precum și realizarea de noi lucrări pentru amenajarea albiilor, în vederea reducerii efectelor negative pe care posibile inundații viitoare le-ar putea produce.

La 27 iulie, ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, și directorul A.B.A. Mureș, Cristian Bratanovici, au inspectat localitățile calamitate Cricău, Țelna și Bucerdea și, la fața locului, au analizat situația la fața locului și s-a decis executarea în regim de urgență a lucrărilor hidrotehnice necesare.

În acest context, Guvernul României a adoptat Hotărârea 582 din 2 august, privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului,  pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații,  în perioada iunie-iulie 2018.

Drept urmare, pentru județul Alba, Ministerul Apelor și Pădurilor a promovat, în regim de urgență, lucrările hidrotehnice „Regularizare și consolidare pârâu Cricău” și „Regularizare și consolidare Valea Țelna”, proiecte care vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2018.

Aceste lucrări de refacere a construcțiilor hidrotehnice, de asigurare a secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații, precum și de consolidare a malurilor în punctele critice au scopul de punere în siguranță și de scoatere de sub efectul inundațiilor a localităților menționate.

Detalii proiecte:

  1. Regularizare și consolidare pârâu Cricău, comuna Cricău, jud. Alba, proiect în valoare de 1.340.000 lei

–           Refacere zid de sprijin – 65 ml

–           Refacere zid de sprijin subspălat  – 200 ml

–           Refacere prag de fund  – 8 buc.

–           Decolmatare curs de apă – 4 km

–           Refacere talveg dalat – 500 ml

–           Refacere baraje de stingere torenți  – 6 buc.

 2. Regularizare și consolidare Valea Țelna, localitatea Țelna, comuna Ighiu, jud. Alba – proiect în valoare de 241.000 lei

–           Consolidare mal – 1,1 km

–           Refacere apărare de mal din gabioane  – 40 ml

–           Refacere praguri de fund din gabioane  – 3 buc.

–           Decolmatare curs de apă  – 2,4 km

–           Zid de sprijin  – 2 km

–           Praguri îngropate  – 20 buc.

–           Rampă de acces în albie – 4 buc.

–           Racalibrare albie – 4 km

–           Prag cădere – 8 buc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.