Merkel, cădere alarmantă în sondaje

Share:

Sprijinul popular pentru blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel a înregistrat un nou nivel minim, iar partidul de extremă-dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) s-ar plasa pe poziţia a doua dacă în prezent ar avea loc alegeri legislative, relevă un sondaj de opinie realizat de Infratest Dimap şi dat vineri publicităţii de postul de televiziune public ARD, potrivit dpa.

Sondajul realizat în perioada 17-19 septembrie pe un eşantion de 1.035 de cetăţeni germani cu drept de vot indică un sprijin de 28% pentru blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), în scădere cu un punct procentual faţă de un sondaj similar realizat în 6 septembrie.

Merkel, care se află la conducerea executivului german începând din 2005, a evitat în luna iunie destrămarea ‘marii coaliţii’ – formată alături de conservatori şi Partidul Social-Democrat (SPD) – în urma divergenţelor dintre CDU şi CSU pe tema politicii privind imigraţia, potrivit Agerpres.

În cele din urmă, coaliţia guvernamentală de la Berlin a decis să îl destituie pe şeful Serviciului de informaţii interne german (BfV), Hans-Georg Maassen, în urma acuzaţiilor conform cărora împărtăşeşte opinii ale extremei-drepte. Totuşi, decizia de a-l numi pe Maassen secretar de stat în Ministerul de Interne german a cauzat disensiuni care fac tot mai complicată funcţionarea ‘marii coaliţii’.

AfD, care l-a susţinut pe Hans-Georg Maassen şi a afirmat că destituirea sa periclitează securitatea naţională, a urcat cu două puncte procentuale în sondajul Infratest Dimap, ajungând la 18% din preferinţele electoratului german, ceea ce plasează formaţiunea înaintea social-democraţilor, creditaţi cu 17% din intenţiile de vot.

Un alt sondaj de opinie, realizat de institutul INSA, arată că aproape jumătate dintre germani sunt favorabili organizării de alegeri anticipate, o treime dintre germani opunându-se acestui scenariu.

În alegerile parlamentare din septembrie anul trecut, blocul CDU-CSU a obţinut 32,9% din voturi, iar AfD a intrat pentru prima dată în parlamentul german, cu 12,6% din sufragii. Pe poziţia a doua s-a plasat SPD, cu 20,5% din voturi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.