Merkel nu înțelege poziția Marii Britanii pro-Brexit

Share:

Marea Britanie nu a exprimat încă o poziţie clară cu privire la viitorul relaţiilor sale post-Brexit cu Uniunea Europeană, a declarat marţi cancelarul german Angela Merkel, atrăgând atenţia că nu au mai rămas decât ‘între şase şi opt săptămâni’ pentru a se ajunge la un acord, transmite AFP.

‘Înţepătura’ cancelarului Angela Merkel – aşa cum o califică AFP – intervine după ce premierul britanic Theresa May a considerat ‘inacceptabilă’ respingerea propunerilor sale de către liderii UE la summitul informal de la Salzburg şi a vorbit despre ‘impasul’ în care se află negocierile.

‘Avem între şase şi opt săptămâni de muncă deosebit de intensă în faţa noastră şi la finalul cărora trebuie să rezulte decizii politice. Aceasta depinde în mare măsură, desigur, de ceea ce Marea Britanie vrea cu adevărat, iar acest lucru nu e foarte clar’, a declarat cancelarul Amgela Merkel, într-un discurs rostit în faţa unor industriaşi germani.

‘Şi mai trebuie să o spun: nu poţi să aparţii unei părţi a pieţei unice şi celorlalte trei, nu’, a continuat şefa guvernului german.

Theresa May propune, prin aşa-numitul ‘plan de la Chequers’, instituirea unei zone de liber schimb pentru produse industriale şi agricole, nu însă şi pentru servicii sau persoane.

Potrivit guvernului britanic, propunerea ar permite evitarea creării unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda Nord şi Republica Irlanda, aşa cum cere, de altfel şi Bruxellesul.

Cei 27 şi Londra trebuie să se pună de acord în octombrie sau noiembrie cu privire la condiţiile ‘divorţului’, precum şi asupra unei declaraţii care să fixeze cadrul relaţiei lor viitoare.

Marţi, cancelarul Merkel a lăsat însă să se înţeleagă că o declaraţie prea vagă, care ar lăsa pe mai târziu soluţionarea principalelor dezacorduri, nu ar fi acceptabilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.