Premierul suedez, vot de blam în Parlament

Premierul suedez Stefan Lofven a pierdut marţi votul de încredere în parlament, obligatoriu după alegeri, ceea ce înseamnă că va pleca din funcţie, însă este neclar cine ar putea forma viitorul guvern dat fiind faptul că nici unul dintre marile blocuri politice nu deţine majoritatea în noul legislativ, relatează dpa şi Reuters.

La alegerile din 9 septembrie, blocul de centru-stânga al lui Lofven a obţinut 144 de mandate, doar cu unul mai mult decât blocul de centru-dreapta din opoziţie.

La votul de încredere de marţi, Lofven nu a obţinut decât 142 de voturi, 204 voturi fiind împotrivă, exprimate de blocul de centru-dreapta şi de Democraţii Suedezi (partid antiimigraţie).

Analiştii se aşteaptă ca preşedintele parlamentului să îl aleagă pe Ulf Kristersson, lider al Partidului Moderat, cel mai mare partid din alianţa de centru-dreapta din opoziţie, pentru a încerca să formeze un nou guvern.

Însă în contextul în care alianţa de centru-dreapta este în minoritate, el ar avea nevoie de sprijin fie din partea Democraţilor Suedezi, partid evitat de toate formaţiunile de când a intrat în parlament în 2010, fie a blocului de centru-stânga. Dar social-democraţii lui Lofven au exclus orice sprijin pentru un guvern format de alianţa de centru-dreapta.

Liderul Democraţilor Suedezi, Jimmie Akesson, a reiterat marţi că partidul său va da jos orice guvern care nu îi susţine ideile privind imigraţia, sistemul de sănătate, pensiile şi politica împotriva criminalităţii.

Alianţa de centru-dreapta formată din moderaţi, centrişti, liberali şi creştin-democraţi a transmis însă că nu va negocia cu Democraţii Suedezi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.