Maria Grapini, speaker într-o dezbatere europeană pe o temă fierbinte
Miercuri, 26 septembrie, românca Maria Grapini a fost invitată să fie speaker în cadrul unui eveniment de importanță economică și socială majoră, pe tema Directivei privitoare la protejarea întreprinderilor, în special a IMM-urilor, împotriva întârzierii plăților în tranzacțiile comerciale.
În invitația transmisă umanistei, organizatorii precizează că au apreciat intervențiile sale recente, avute în Comisia IMCO, cu privire la practicile de plată și la impactul plăților întârziate asupra IMM-urilor. Maria Grapini este raportor în IMCO exact pe un raport ce vizează acest subiect delicat.
Tema este cât se poate de stringentă, dacă e să luăm în calcul faptul că, spre exemplu, aproximativ 50.000 de întreprinderi au falimentat, în fiecare an, numai în Regatul Unit, din această cauză.
Dezbaterea în care Maria Grapini a fost speaker i-a mai reunit pe reprezentanții Federației Micilor Afaceri, pe cei ai Comisiei Europene, europarlamentari.
“Directiva în discuție vizează protejarea întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici si mijlocii, împotriva întârzierii plăților în tranzacțiile comerciale, asigurând plata la timp a facturilor. În urma raportului de evaluare al Comisiei, s-a constatat că Directiva a sporit gradul de conștientizare a problemei întârzierii efectuării plăților, termenul mediu de plata la nivelul UE fiind în ușoară scădere, și în sectorul public, și în cel privat, aproximativ jumătate dintre creditori neexercitându-și dreptul de a solicita dobânzi de întârziere, compensații si costuri de recuperare!”, a spus Grapini.
Însă, umanista consideră că, deși directiva a adus îmbunătățiri certe, “există totusi un anumit grad de flexibilitate pe care aceasta îl oferă, care permite întreprinderilor mari să impună în continuare clauze abuzive, deci să amenințe solvența întreprinderilor mai mici”.
Europarlamentarul umanist s-a referit și la neclaritățile prezente în directivă, din perspectiva terminologiei folosite, la ambiguitățile care lasă loc de interpretări, deci și de posibile abuzuri.
“Din păcate, aceste lacune sau scăpări sunt în primul rând în dezavantajul întreprinderilor mici si mijlocii care sunt amenințate mult mai repede de intrarea în insolvență, o plată neefectuată în termen putând opri toată activitatea acestora. Voi încerca să întăresc protecția pe care o poate oferi Directiva, prin viitoare amendamente, atât ca urmare a dezbaterii de astăzi, dar și pe baza experienței pe care o am în domeniul antreprenoriatului. Voi susține modificarea actualei Directive, în calitate de Raportor, pentru a fi mai clară si precisă! Responsabilitatea statelor este majoră, atunci când asimilează în legislația națională directivele europene, pentru că trebuie să dea dovadă de etică și să facă ele însele plata la 30 de zile către companii și cetățeni pentru a nu contribui la indisciplina financiară și pentru a nu genera blocaje sau creanțe în mediul economic!”, a conchis speakerul evenimentului, europarlamentarul umanist, Maria Grapini.