23% dintre români nu lucrează în prima zi după concediu și planifică o nouă călătorie

1

De cele mai multe ori, întoarcerea din vacanță este momentul în care încântarea și relaxarea trăite timp de câteva zile sunt înlocuite de lipsa de motivație și tristețe. Acestea din urmă sunt resimțite de o parte dintre călători atunci când își pregătesc bagajele pentru a reveni acasă, la locul de muncă sau la școală și chiar câteva zile după.

Echipa din spatele motorului gratuit de căutare a ofertelor de călătorie la nivel global momondo a fost curioasă să afle cât de puternic simt mai mulți călători din diferite țări și continente nostalgia post-vacanță și, totodată, cum o gestionează. Conform studiului momondo, aproape un sfert dintre aceștia (24%) își fac planuri pentru următoarea vacanță, motiv pentru care specialiștii din spatele momondo.ro dezvăluie care sunt cele mai ieftine destinații la final de 2018 pentru care românii își pot pregăti bagajele din nou.

Românii sunt mai puțin predispuși la nostalgia post-vacanță decât polonezii și britanicii

Ultimele zile de vacanță, pentru mai mulți călători din întreaga lume, pot fi echivalentul ultimelor raze de soare de vară de dinaintea venirii toamnei. La nivel global, 48% dintre călători au declarat că au avut până acum parte de sentimente de tristețe, deprimare, melancolie după ce s-au întors din vacanță. Printre respondenții care simt cel mai puternic asta se numără polonezii (63%), fiind urmați de britanici (62%) și de columbieni (60%).

Pentru călătorii românii, procentajul este asemănător cu media globală: aproximativ jumătate (49%) au declarat că se simt deprimați după ce revin din vacanță. Momente la fel de intense le sunt, totodată, familiare călătorilor din Canada, Coreea de Sud, Rusia.

La polul opus, cei care se simt mai puțin întristați sau deprimați atunci când li se încheie perioada de concediu sunt călătorii din țările vestice și de nord, precum Olanda (31%), Danemarca (34%), Germania (35%), Austria (36%).

Mai mult somn, o nouă călătorie și încă o zi liberă, antidotul preferat de români

Conform datelor motorului de căutare momondo.ro, pentru mai mulți călători revenirea la viața de zi cu zi după mult așteptatul concediu vine cu o serie de nevoi suplimentare: dorm mai mult decât în mod obișnuit (28%), caută noi destinații și călătorii pentru următorul concediu (24%), își propun să mănânce mai sănătos (23%).

Există însă persoane pentru care prima zi de după vacanță este imposibilă, motiv pentru care lipsesc de la birou sau de la școală pe motiv că s-au îmbolnăvit. Călătorii care au cel mai mult nevoie de încă o zi liberă după ce au revenit din concediu sunt românii și polonezii.

Cum gestioneaza calatorii nostalgia post-vacanta
Ce faci pentru a-ti fi mai usor sa te intorci la viata ta de zi cu zi dupa ce ai fost in vacanta (mai multe raspunsuri posibile) Calatorii la nivel global Calatorii din Romania
Dorm mai mult decat in mod obisnuit 28% 36%
Caut noi calatorii si destinatii pentru urmatoarea mea vacanta 24% 23%
Incerc sa mananc mai sanatos 23% 20%
Imi anunt colegii de la munca / scoala ca sunt bolnav/a in prima zi in care am revenit acasa 7% 23%

 

În cazul a aproximativ un sfert dintre români (23%), prelungirea concediului cu încă o zi după ce au revenit acasă este un antidot la fel de bun ca planificarea unei noi călătorii (23%) și, totodată, preferat în locul preocupării de a mânca mai sănătos (20%). Așa cum o arată datele motorului de căutare pentru călătorii, cei care lipsesc de la birou sau de la școală sunt mai degrabă românii cu vârsta cuprinsă între 23-35 de ani (24%). Aceștia simt nevoia să doarmă mai mult decât o fac de obicei (36%) atunci când se întorc din vacanță și, totodată, încep să caute noi destinații de călătorie (26%).

Italia, Franța și Grecia, destinațiile cu cele mai ieftine zboruri la final de 2018

Pentru ca trecerea de la zilele cu răsfăț din concediu la cotidian să fie mai plăcută, echipa din spatele motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro dezvăluie care sunt cele mai ieftine destinații internaționale dintre cele mai căutate din Europa, pentru românii aflați în căutarea unei noi escapade.

„Pentru cei mai mulți dintre noi, primele zile de vacanță ne urcă pe cele mai înalte culmi de bucurie, ca spre final să avem senzația că am aterizat pe o nouă planetă atunci când ne întoarcem acasă, la birou sau la școală. Este un sentiment cu care am observat că, în general, cei care călătoresc pe perioade limitate de timp au de-a face, indiferent de naționalitate. Finalul de vară nu e, însă, egal cu ultima vacanță din acest an, cu atât mai mult cu cât românii care vor să plece din nou la drum, chiar și pentru un weekend, în destinații populare și fascinante, cu un cost mediu de zbor de până la 55 de euro”, a declarat Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Top 10 cele mai ieftine destinatii internationale din Europa, final de 2018
Nr. crt. Oras, tara Cost mediu pentru un zbor dus-intors / pers (EUR)
1 Milano, Italia 37
2 Marsilia, Franta 44
3 Atena, Grecia 45
4 Berlin, Germania 46
5 Paphos, Cipru 50
6 Bruxelles, Belgia 51
7 Palermo, Italia 51
8 Treviso (Veneția), Italia 51
9 Bologna, Italia 52
10 Roma, Italia 55

 

Acest studiu a fost realizat online în 2018 la inițiativa momondo în rândul utilizatorilor din România și din alte 25 de țări la nivel mondial, cu acces la internet. Cercetarea despre obiceiurile de călătorie ale românilor are la bază răspunsuri venite de la aproximativ 1000 de respondenți din întreaga țară, femei și bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

Costurile menționate se bazează pe căutările de zboruri de pe momondo.ro, făcute luna septembrie  2018, cu date de călătorie cuprinse între 1 octombrie – 31 decembrie 2018, cu plecare din România. Costurile biletelor de avion sunt pentru zboruri dus-întors, la clasa economică, pentru un adult. Toate aceste prețuri pot avea parte de modificări ulterioare sau să nu mai fie disponibile.

Despre momondo:

momondo.ro este un motor de căutare gratuit care compară cele mai bune oferte pentru bilete de avion, hoteluri și închirieri auto la nivel global. momondo a primit numeroase distincții internaționale și a fost recomandat de către publicații importante, cum ar fi: New York Times,  CNN, Frommer’s și The Daily Telegraph. momondo are birourile în Copenhaga și este prezent pe 30 de piețe internaționale. Aplicațiile pentru mobil gratuite sunt disponibile pentru iPhone si Android. momondo este parte din KAYAK, companie independentă în cadrul Booking Holdings Inc.

Citește și
1 Comentariu
  1. Miu Alexandra spune

    233 de focare 233 de fermieri nesimțiți

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.