Bilanțul negru al cutremurului din Indonezia a crescut la 420 de morți!

0

Bilanţul victimelor cutremurului urmat de un tsunami care a afectat insula indoneziană Sulawesi a crescut la 420 de morţi duminică, în timp ce salvatorii scoteau noi victime dintre dărâmături în oraşul Palu, devastat, scrie news.ro. Autorităţile se aşteaptă ca numărul victimelor să crească, a declarat un reprezentant al agenţiei pentru gestionarea catastrofelor, citat de agenţia Antara. De asemenea, 540 de persoane au fost grav rănite, potrivit agenţiei de presă.

Majoritatea victimelor a fost înregistrată până în prezent la Palu, o aglomeraţie de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a Sulawesi. Autorităţile şi ONG-urile sunt îngrijorate însă de situaţia în regiunea Donggala, situată mai la nord, care rămâne foarte incertă.

Spitalele, dintre care unele au fost avariate, întâmpină dificultăţi în a face faţă afluxului victimelor. Iar numeroşi răniţi sunt îngrijiţi în aer liber.

Vicepreşedintele indonezian Jusuf Kalla a declarat că se teme ca bilanţul să nu atingă ”una sau mai multe mii”, bazându-se pe precedentele catastrofe.

Echipe de salvatori purtând combinezoane portocalii căutau în dărâmăturile unui hotel, care ar fi găzduit până la 150 de persoane, şi ale unui centru comercial care s-au surpat.

”Am reuşit să scoatem o femeie în viaţă din hotelul Roa-Roa în noaptea trecută”, adeclarat pentru AFP Muhammad Syaugi, şeful serviciilor de salvare. ”Şi am auzit inclusiv oameni care strigau după ajutor”.

Agenţia este de asemenea îngrijorată de soarta câtorva sute de persoane care lucrau la pregătirea unui festival p o plajă, la Palu, vineri seara, cu puţin înainte de tsunami.

Preşedintele indonezian Joko Widodo, aşteptat la faţa locului, a anunţat că armata era în curs de mobilizare pentru a ajuta în căutarea de supravieţuitori. Avioane încărcate cu material şi hrană au aterizat peaeroportul din Palu, unde câteva piste sunt inutilizabile.

De o magnitudine de 7,5, potrivit Institutului american de geofzică USGS, cutremurul care a avut loc pe Sulawesi vineri, imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României), a fost mai puternic decât seria de cutremure care a afectat Indonezia în august şi s-a soldat cu peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi pe Insula Lombok, care se învecinează cu Bali. Un val s-a declanşat la puţin timp după aceea pe coasta de lângă Palau.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe s-a format prin convergena a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi eurasiatică – şi se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.