Ziua luptei împotriva cancerului de sân
În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.
Potrivit ultimelor estimări ale Centrului internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC/IARC), o agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul îşi continuă progresia „alarmantă” în lume cu 18,1 milioane de noi cazuri şi 9,6 milioane de decese în 2018, se arată într-un raport publicat în septembrie 2018 şi citat de agenţiile France Presse şi EFE, iar cancerul la sân este la nivel mondial principala cauză de deces prin cancer la femei (627.000 decese).
În România, această zi a fost marcată pentru prima dată în anul 2014, după ce, la 30 septembrie acelaşi an, Senatul şi-a asumat o Declaraţie, prin care ziua de 1 octombrie era recunoscută ca Zi naţională de luptă împotriva cancerului de sân, cancerul reprezentând „o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”. Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetăţenii, agenţiile guvernamentale, companiile private, organizaţiile non-profit, precum şi toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităţilor ce au drept scop creşterea gradului de conştientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. Declaraţia a fost iniţiată de Fundaţia Renaşterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului. La şedinţa Plenului Senatului a participat, în calitate de invitat, şi Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea, însoţită de Cristiana Copos, vicepreşedintele Fundaţiei, şi de Andreea Esca, ambasadorul Fundaţiei.
Potrivit textului Declaraţiei, citit în Plen de senatorul Doina Silistru şi publicat pe site-ul www.senat.ro, România se clasa, la acel moment, pe locul al zecelea în rândul ţărilor europene care se confruntă cu această boală. La nivelul României, statisticile arătau o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de la 40.000, în anul 1994, la 98.000, în 2011.