Brexitul îngrijorează Franța

Share:

Franţa îşi suplimentează efectivele poliţiei de frontieră cu 700 de ofiţeri pentru eventualitatea încheierii negocierilor cu Londra în absenţa unui acord privind termenii ‘divorţului’ dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, a anunţat marţi ministrul francez al bugetului, Gerald Darmanin, transmite Reuters.

Jumătate dintre noii ofiţeri de poliţie de frontieră vor fi angajaţi până la finalul acestui an, a menţionat Darmanin.”Categoric, trebuie să fim pregătiţi şi pentru ce este mai rău, adică pentru cazul în care în martie să nu existe o relaţie juridică cu Marea Britanie”, a declarat oficialul francez pentru postul de radio France Bleu Nord.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxellesul privind viitoarele relaţii.

De asemenea, Gerald Darmanin a precizat că autorităţile franceze intenţionează să construiască o nouă clădire pentru controlul vamal în portul Calais, din nord-vestul Franţei, şi să monteze noi echipamente de scanare a trenurilor care trec prin tunelul de sub Canalul Mânecii.

”Plecarea prietenilor noştri britanici din piaţa comună va avea consecinţe negative”, a spus Darmanin.
Uniunea Europeană insistă să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Mai mulţi oficiali europeni susţin că un acord cu Londra încheiat în decembrie acest an sau chiar în luna ianuarie 2019 ar lăsa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic şi din statele UE.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.