Gradul de îndatorare la credite va fi limitat!

Vești noi pentru românii care vor să ia credite! BNR va stabili în scurt timp un grad maxim de îndatorare pentru împrumutaţi, pentru ca aceştia să nu mai ajungă în situaţia de a nu mai plati creditul. Practic, românii vor putea lua împrumut mai puțini bani cu același salariu.

BNR urmează să stabilească noile limite de îndatorare în două săptămâni. Astfel, potrivit noului regulament de creditare, se va stabili un grad de îndatorare de 40% din venituri, mai mic cu 20% ca cel care se aplică acum.

Un grad de îndatorare mai mic înseamnă mai mulţi bani rămaşi după plătirea ratei. Spre exemplu, la un salariu de 3000 de lei 1200 de lei s-ar duce pe plata ratei, salariatul urmând să rămână cu 1800 de lei. În momentul de faţă se plătesc 1800 la rată şi rămân doar 1200 de lei celui care are un credit.

Procentul maxim de îndatorare ar urma să fie diferit, în funcţie de numărul creditelor pe care le are persoana respectivă, precum şi de moneda în care se face împrumutul.

Noul regulament se va aplica nu doar băncilor, ci şi societăţilor de leasing, iar schimările nu vor fi valabile pentru creditele deja accesate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.