Eurodeputații din comisia LIBE așteaptă auditul promis de Facebook

0

Organismele Uniunii Europene ar trebui să primească permisiunea de a audita Facebook pentru a evalua protecţia datelor şi siguranţa datelor personale ale utilizatorilor, se menţionează într-o rezoluţie adoptată miercuri de eurodeputaţii din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (PE).

Eurodeputaţii iau notă de ameliorările de la Facebook după scandalul Cambridge Analytica, dar reamintesc că această companie nu a realizat încă auditul intern complet pe care l-a promis. Ei au recomandat Facebook să realizeze „modificări substanţiale la platforma ei” pentru a se conforma legii de protecţie a datelor din UE, potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE.

Comisia LIBE face apel la Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (ENISA) şi la Comitetul European pentru Protecţia Datelor (CEPD) să efectueze „un audit independent şi complet” şi să prezinte concluziile Comisiei Europene şi Parlamentului European, precum şi parlamentelor naţionale.

Rezoluţia, care a trecut cu 41 de voturi pentru, zece împotrivă şi o abţinere, include concluziile întâlnirii din luna mai dintre eurodeputaţi şi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, precum şi ale celor trei audieri care au urmat pentru analizarea impactului pe care l-a avut încălcarea regulilor confidenţialităţii datelor Facebook de către Cambridge Analytica.

Eurodeputaţii notează că Regulamentul general de protecţie a datelor (GDPR) şi noile reguli privind finanţarea partidelor europene prevăd deja sancţiuni pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia datelor pentru a influenţa rezultatele alegerilor.

Pentru a preveni amestecul în alegeri prin intermediul social media, ei mai propun şi aplicarea unor măsuri de protecţie electorale „off-line”, precum reguli de transparenţă şi limite ale cheltuielilor sau tratamentul egal al candidaţilor.

De asemenea, ei susţin că ar trebui să fie mai uşor să fie recunoscută reclama politică online plătită şi organizaţia din spatele ei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.