Volumul lucrărilor de construcții, în scădere în 2018

Volumul lucrărilor de construcţii în primele opt luni ale anului a scăzut faţă de perioada similară din 2017 ca serie brută cu 4,6% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna august 2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,4%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii s-a redus ca serie brută cu 10,3% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,9%.

Potrivit INS, în primele opt luni, raportat la perioada similară din 2017, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 4,6%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,3%). Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+2,2%). Pe obiecte de construcţii, au scăzut clădirile rezidenţiale cu 31% şi clădirile nerezidenţiale cu 0,1%. Creştere s-a consemnat la construcţiile inginereşti (+9,6%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2,6%. Pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcţii noi, cu 5,4%. Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 5,1%, şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 2,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 28,8%. Creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,7%, respectiv cu 1,9%.

În august 2018, comparativ cu iulie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a urcat ca serie brută cu 5,0%, creştere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,5%. Scădere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 1,0%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 15,3%, şi la clădirile rezidenţiale cu 2,3%. Scădere s-a înregistrat la clădirile nerezidenţiale cu 11,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în august 2018, comparativ cu luna precedentă, pe total cu 1,4%, creştere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,3%. Scăderi au fost la lucrările de reparaţii capitale cu 9,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 1,0%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 7,0% şi la clădirile rezidenţiale cu 0,7%. Scădere s-a înregistrat la clădirile nerezidenţiale cu 10,7%.

În august 2018 comparativ cu august 2017, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 10,3%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 16,2% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 1,1%. Creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 12,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 42,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,8%. Creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti cu 12,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,9%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 14,7% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,1%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.