Mai multe state UE vor sancționarea dură a piraților cibernetici

0

Un grup de opt state membre UE, din care face parte şi România, vrea sancţionarea autorilor atacurilor cibernetice.

Uniunea Europeană intenţionează să-şi consolideze apărarea faţă de amestecuri informatice, iar un grup de state membre condus de Olanda, din care face parte şi România, a exercitat presiuni în vederea impunerii unor sancţiuni autorilor atacurilor cibernetice în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe, la Luxemburg, relatează AFP, citată de news.ro

Opt ţări – Olanda, Regatul Unit, Finlanda, Danemarca, Lituania, Estonia, Letonia şi România – au îndemnat luni la crearea de urgenţă a unui cadru juridic care să permită pedepsirea hackerilor.

”Absenţa unei acţiuni internaţionale ferme dă sentimentul că atacurile cibernetice vor rămâne nepedepsite”, au avertizat ele într-un document de poziţie comună, din care AFP a obţinut un exemplar.

”Toată lumea este de acord cu impunerea unor sancţiuni, însă este necesar ca mai întâi să ne înţelegem asupra cadrului juridic şi se pun mai multe probleme, mai ales proba responsabilităţii atacului”, a subliniat un diplomat.

Necesitatea sancţionării atacurilor cibernetice vizând reţele online se impune din cauza multiplicării activităţilor infracţionale.

Occidentalii acuză Moscova de numeroase piratări şi de amestecuri informatice.

Olanda a dejucat în aprilie o încercare de piratare a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la Haga, a agenţiei militare ruse de informaţii GRU. Moscova dezminte insistent că a vrut să pirateze OIAC.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.