Comisarul european, Corina Crețu, critică, din nou, Guvernul Dăncilă

0

Comisarul european Corina Crețu a criticat din nou Guvernul Dăncilă. Comisarul european a declarat, vineri, că uneori este „exasperată” de ritmul lent în care România, dar și alte țări din UE, atrag fondurile europene pentru infrastructură. În oponia ei, principală preocupare a autorităţilor de la Bucureşti ar trebuie să fie atragerea banilor europeni şi nu încheierea de parteneriate public-privat şi asta pentru ca prin aceste parteneriate se cheltuie bani de la buget, făcând aluzie la vizitele premierului Viorica Dăncilă în Turcia şi în Emiratele Arabe.

Întrebată despre turneul efectuat de premierul Viorica Dăncilă, Corina Crețu a răspuns că orice țară trebuie să atragă investitori străini pentru a se dezvolta economic, adăugând, însă, că principala preocupare ar trebui să fie banii gratuiți de la UE.

„Orice ţară trebuie să atragă investitori străini pentru a participa la dezvoltarea economică, dar sigur aici cred că principala preocupare ar fi aceea de a cheltui în primul rând banii gratuiţi oferiţi de UE prin proiecte. Eu aş merge pentru accelerare mai rapida a banilor europeni şi a vorbi despre aceste parteneriate public-private, pentru care statul va plăti, cetăţenii vor plăti, după ce ne vom cheltui alocaţia pe care o avem de la Uniunea Europeană. Avem miliarde de euro care aşteaptă la Bruxelles”, a spus Corina Crețu.

„Mi-am făcut datoria de a avertiza statele membre, nu e numai România avertizată. Suntem undeva pe la media UE (ca grad de absorbție a fondurilor europene, n.r.). Ideea e că nu avem prea mult timp. Avem multe întârzieri și datorită adoptării târzii a legislației. Eu nu am pus nicio clipă toate întârzierile pe seama guvernelor. Dar, pe de altă parte, sigur că uneori sunt exasperată, dar nu numai în România, de ritmul lent, mai ales în domeniul infrastructurii de transport”, a completat Corina Creţu.

Comisarul European a amintit faptul că a avertizat că România va fi sancţionată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europeane din cauza depozitelor de deşeuri, iar acest lucru s-a întâmplat joi.

“Din păcate, după cum vedeţi, ceea ce am avertizat că România va fi sancţionată de Curtea Europeană de Justiţie s-a întâmplat ieri. Eu am vorbit acest lucru cu dânsa de un an de zile, dar singura condiţionalitate care nu a fost îndeplinită aceea în domeniul mediului şi depozitării deşeurilor. Nu văd nici progrese spectaculoase şi acest lucru mă doare pentru că, într-adevăr, eu sunt comisar european responsabil pentru 28 de state membre. Este normal, nu e nimic anormal, să îmi pese puţin mai mult de România, este ţara din care provin şi este una dintre cele mai sărace ţări”, a mai spus Corina Creţu.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.