Automatizarea industrială. Oamenii și roboții în era industriei inteligente

0

Ambasada Italiei la Bucureşti şi Camera de Comerţ Italiană pentru România, în colaborare cu Ministerul italian al Dezvoltării Economice, Politehnica din Milano, Universitatea Politehnică din Bucarest, Asociaţia Italiană de Automatizare şi Mecatronică, Confindustria România şi Agenţia pentru Comerţ Exterior-ICE au organizat evenimentul “Automatizarea industrială. Oamenii şi roboţii în era industriei inteligente”, la care au participat reprezentanţi ai Ministerului român al Economiei, ai societăţilor  italiene şi române, ai mediului universitar şi numeroase asociaţii sectoriale.

Iniţiativa a dorit înainte de toate să prezinte instituţiilor şi lumii antreprenoriatului român modelul italian al industriei 4.0, precum şi beneficiile din punct de vedere al competitivităţii şi calificării la cel mai înalt nivel al forţei de muncă ce pot decurge dintr-o tot mai mare automatizare a proceselor industriale. S-a arătat în special cum măsurile de stimulare a investiţiilor şi inovaţiei, reieşite din Planul pentru industrie 4.0 au adus un nou suflu vital filierei industriale şi sectoarelor tehnologice, traducându-se într-o mai bună eficienţă şi creştere.

După ce au fost ilustrate posibilele sinergii între lumea industrială şi universitară în materie de automatizare industrială, au fost prezentate apoi, drept best practice, modelele de automatizare industrială adoptate de unele societăţi italiene şi române care au inovat mult şi au investit în mecatronică, reuşind să crească producţia şi să asigure în acelaşi timp nivelurile ocupaţionale.

Evenimentul, urmat de o sesiune de networking şi B2B, a reprezentat în final un prilej important de confruntare între societăţile şi Asociaţiile sectoriale române şi italiane asupra numeroaselor posibilităţi de colaborare şi de schimb de know-how în sectorul automatizării industriale.

Aşa cum a reamintit Ambasadorul Italiei la Bucureşti Marco Giungi în cursul evenimentului, “automatizarea nu înseamnă mai puţine locuri de muncă ci – din contră – locuri de muncă mai calificate”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.