Brexitul fără acord va compromite securitatea frontierelor britanice

0

Organismul britanic de audit, National Audit Office (NAO), a avertizat miercuri în legătură cu întârzierile în pregătirea frontierelor Regatului Unit în caz de Brexit fără un acord, ce ar putea ”provoca deficienţe în materie de securitate”, relatează AFP.

În caz de eşec în actualele discuţii dintre Londra şi Bruxelles, ”întreprinderile şi persoanele particulare care depind de buna funcţionare a frontierelor vor plăti un preţ”, a avertizat preşedintele NAO, Amyas Morse, într-un raport ce avertizează mai ales în legătură cu criminalitatea organizată.

Raportul subliniază că ”întârzierea” în negocieri, care trebuiau iniţial să se încheie la summitul european din 17 şi 18 octombrie, şi ”incertitudinea” privind rezultatul discuţiilor au încetinit pregătirile.

NAO insistă asupra ”riscului important” generat de faptul că serviciile de poliţie pentru frontiere nu au recrutat şi nu au desfăşurat efectivele suplimentare necesare pe 29 martie 2019, data ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Misiunea britanică ”Border Force” prevede recrutarea a 581 de noi agenţi, o cifră ce ar putea ajunge la 2.000 în caz de absenţă a unui acord în urma negocierilor.

Faţă de aceste lipsuri, ”este posibil ca infracţionalitatea organizată să exploateze rapid aceste falii”, avertizează NAO, ceea ce ”ar putea determina neajunsuri în materie de securitate pe care guvernul ar trebui să le rezolve de urgenţă”.

În caz de Brexit fără un acord, s-ar putea ca noile sisteme de control la frontiere ”să nu fie gata la timp”, la fel şi infrastructurile necesare, lăsând vămile ”incapabile” să aplice noile reguli în vigoare după ieşirea Regatului Unit din UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.