Costul uriaș al mascaradei „ievaluărilor” Justiției!

0

“Ievaluarea” activității procurorului general, Augustin Lazăr, prezentată cu mult tam-tam de mult-prea prețiosul ministru al Justiției, Tudorel Toader, nu a reprezentat altceva decât o mascaradă de doi lei. Ca și previzibila solicitare de declanșare a revocării acestuia. Tudorel Toader a făcut ceea ce a știut cel mai bine să facă în cei aproape doi ani de mandat ca ministru al Justiției, și anume să se umple de ridicol și să cotizeze serios la decredibilizarea carierei sale de profesor universitar și om de drept!

După decizia sfidătoare, în disprețul Constituției, anunțată de judecătorii CCR, numiți, nici nu se putea altfel în România unei democrații haotice, pe criterii eminamente politice, care îi conferă ministrului Justiției puteri depline în numirea/revocarea unor procurori de rang înalt, Tudorel Toader nici nu putea să acționeze altfel! Cu sabia remanierii deasupra capului, ministrul Toader a preferat să arate cât de obedient este actualei Coaliții PSD-ALDE și a decis, în consecință, să-l execute rapid pe Augustin Lazăr! Ce contează că acuzele ce îi sunt aduse acestuia nu reprezintă altceva decât o însăilare de aberații care ar putea fi, cu ușurință, demontate și de un student în primul an? Contează doar că Ministrul Justiției a acceptat să devină o unealtă obedientă a unor lideri ticăloși care nu vor decât să scape de brațul lung al legii și, evident, de pușcărie!

Nici nu mai contează dacă președintele Iohannis va aproba cererea de revocare a lui Augustin Lazăr. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui, indiferent de consecințe, să semneze decretul de revocare a acestuia. Într-o țară în care Curtea Constituțională, formată din, repet, judecători numiți/promovați/susținuți pe criterii sută la sută politice, face, pe față, jocuri politice, și dă toată puterea actului judiciar în mâinile unui ministru, numit pe aceleași considerente politice, nu mai este mare lucru de făcut!

Ce vom face după alegerile parlamentare din 2020, când actuala coaliție de guvernare va fi înlocuită, probabil, cu o alta? Cutia Pandorei, fiind larg deschisă, ce garanții vom avea că ministrul liberal, pemepist, cioloșist, userist, oricare ar fi acesta, nu va face exact același lucru ca actualul ministru al Justiției? Și anume că, în prima lună a mandatului, va regiza o făcătură similară cu cea a lui Tudorel Toader și îi va schimba, după bunul plac și în virtutea unor interese politice, pe procurorul șef al DNA și pe procurorul general? Unde vom ajunge în aceste condiții?

Este inadmisibil ca un ministru (politic) al Justiției să-și bată joc de un întreg sistem judiciar! Este inadmisibil ca în Parlamentul României să fie adoptate și votate legi cu dedicație pentru un grup de infractori care se află la vârful partidelor care conduc România! Este inadmisibil ca această țară să fie confiscată de o gașcă politică care geme de dispreț, corupție și obsesia de a controla totul la nivel administrativ, financiar și mai nou judiciar!

De altfel, obsesia PSD a fost de ani buni aceea de a controla politic actul de justiție! De ani buni, guvernările pedeseriste/pesediste încearcă, și astăzi se află mai aproape decât oricând, să blocheze/subordoneze sistemul judiciar, chiar cu riscul de a scoate România din Uniunea Europeană!

Ce mai poate face președintele Klaus Iohannis? Trebuie să arate că îi pasă de prezentul și viitorul României, că se luptă pentru independența Justiției, că este un președinte care nu a depus armele în fața hoardelor de cotropitori ai sistemului de justiție. Dar, înainte de toate, ar cam trebui să se trezească din letargia care i-a caracterizat primii patru ani de mandat! Este, parțial, vinovat de situația în care s-a ajuns și pe care a tolerat-o inadmisibil de mult!

Din păcate, în această perioadă se joacă soarta României! Sunt convins, însă, că lichelele, ordinarii, infractorii, nu vor putea câștiga! Din simplul motiv, că milioane de cetățeni responsabili îi vor opri!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.