Râpa Roșie, denumită și Micul canion al României, o rezervație care ascunde multe povești!

Share:

Râpa Roşie este o rezervaţie geologică spectaculoasă, singura rezervaţie de acest gen din România. Aflată la 3 km de orașul Sebeş, din județul Alba, Râpa Roşie, denumită popular și ”Micul canion al României”, se vede din satelit. Are milioane de riduri roşii şi e fascinaţia iubitorilor de aventuri cu parapanta. Oferă panorame până în zare, cu Munţii Făgăraş, are cele mai bizare trasee din judeţ şi ascunde la fel de multe poveşti ca orice conac bântuit.

Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, iar pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80 și peste 100 de metri.

Vorbim aici despre o scenografie naturală bizară, care te întâmpină încă de la poale cu poteci înguste și versanți amețitori, cu păduri impenetrabile, cu hăuri ce se cască la un pas distanță, cu grote înghesuite între turnulețe de argilă, sculptate parcă în gotic flamboaiant.

Profilul unic al rezervației e dat de alternanța argilelor roșii cu gresii cenușii, alcătuite din formațiuni slab cimentate. Este, de fapt, un microrelif creat prin prin eroziunea regresivă a  unui torent ce a provocat în vechime o masivă alunecare de teren. Pe înţelesul tuturor,  o mare surpare, o prăbuşire de soluri în continuă schimbare.

Rezervația uimeşte în prezent prin decorul de statui şi frontoanele de rocă rozalie.  Nu lipseşte din peisaj flora, cu specii protejate de lege, dar nici fauna.

La poalele rezervaţiei Râpa Roşie, în terenul mlăştinos al albiei Secaşului, a fost descoperit scheletul fosilozat al unui dinozaur carnivor – „Velociraptor”, supradenumit „Balaurul bondoc”, datorită formei asemănătoare a unui curcan. Potrivit oamenilor de ştiinţă balaurul a trăit acum 68-74 milioane de ani. Tot la marginea Sebeşului a fost descoperit un alt dinozar lung de 10 metri, aşa-zisul „Maghiarosaurus dacus”.

Printre atracţiile Râpei Roşii se numără „Papucul”, un mare platou cu pajişte parcă decupat în formă de pantof, unde accesul e periculos dar de pe culmea căruia obţii privelişti minunate,  şi „Gaura Hoţilor” , despre care a auzit aproape toată lumea din zona Sebeșului. Este o grotă săpată în roca nisipoasă a râpei, unde se găsesc nume scrijelite încă din secolul al XIX-lea şi care ascunde tot soiul de legende cu hoţi, haiduci şi aventurieri.

Cea mai credibilă dintre legendele spaţiului Gaura Hoţilor e despre un anume Lică „a lu Brânză”, al cărui singur talent era să se strecoare în spaţii înguste, ca o pisică. Muncea ca păstor la Râpa Roşie, pe care ajunsese să o cunoască bine.

Într-o dimineaţă, însă, o bancă din Sebeş a fost spartă. Hoţul, spunea poliţia, ar fi pătruns printr-o ferestruică prin care doar un copilaş putea să treacă. Fireşte, autorităţile l-au întemniţat pe Lică-Pisică, deşi niciun ban n-a fost găsit în timpul anchetei. Între timp, iubita lui Lică era văzută urcând mereu la Râpa Roşie. Astfel, lumea credea că la Gaura Hoţilor şi-ar fi ascuns Lică banii. S-a făcut şi acolo o cercetare, dar tot nimic…

După eliberare, Lică a plecat cu iubita în America, de unde, la scurt timp, au început să trimită familiei sume mari de bani. Cum a reuşit Lică-Pisică să câştige atât de mult într-un timp atât de scurt, nu se ştie. Dar umblă vorba că aceştia ar fi fost banii furaţi de Lică şi ascunşi în Gaura Hoţilor sau, cine ştie, în crăpăturile Râpei Roşii.

Râpa Roşie se află la ieşire din Sebeş înspre Daia Română, unde se face stânga pe lângă unitatea militară. Rezervaţia geologică şi-a mai câştigat în timp tot felul de porecle: „deal straniu”, „orga de pământ”, „piramide coafate”, ”pământurile rele”.

sursa: Județul Alba – Ghid turistic, Consiliul Județean Alba

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.