Mahmoud Abbas respinge „planul de pace” propus de Trump

0

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a promis din nou, duminică, că se va opune oricărei propuneri de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian care ar veni de la preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

Palestinienii se confruntă cu „etapa cea mai periculoasă” a istoriei lor, a declarat Mahmoud Abbas, făcând referire la o serie de măsuri controversate luate de Donald Trump, în special recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a Israelului în decembrie 2017.

El a făcut această declaraţie cu prilejul unei reuniuni rare a Consiliului central palestinian, un organ cheie al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

Palestinienii au îngheţat relaţiile cu administraţia Trump, care urmează să propună un plan de pace în lunile care urmează.

Mahmoud Abbas a comparat viitoarea iniţiativă de pace americană cu Declaraţia Balfour din 1917, prin intermediul căreia guvernul britanic se declara favorabil stabilirii unui „cămin naţional evreiesc” în Palestina, pe atunci sub dominaţia Imperiului Otoman.

„Dacă Declaraţia Balfour a fost adoptată, acest plan nu va fi acceptat”, a spus preşedintele palestinian.

Washingtonul a provocat furia palestinienilor în mai multe rânduri, în special prin anunţul că nu va mai finanţa Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA).

De asemenea, SUA au închis biroul de reprezentare palestiniană la Washington, acuzându-i pe liderii palestinieni că refuză să dialogheze cu administraţia americană sau să angajeze negocieri de pace cu Israelul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.