Unu din doi oameni de peste 60 de ani, afectați de cataractă

0

O persoană din două, cu vârsta de peste 60 de ani, poate să fie afectată de cataractă, principalul simptom al bolii fiind scăderea acuităţii vizuale, spune preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie, conf. dr. Mircea Filip.

„Unu din doi oameni care au peste 60 de ani poate fi afectat de cataractă. Odată cu creşterea vârstei, acest lucru este mai evident şi mai des întâlnit şi pacienţii constată mai frecvent acest lucru, mă refer la peste 70 de ani, practic doi din trei au cataractă, trebuie să se opereze. Vârsta de 60 de ani este perioada a treia de viaţă şi în această perioadă cataracta este frecvent întâlnită”, a declarat conf. dr. Mircea Filip, marţi, într-o conferinţă de presă.

Medicul a subliniat că boala începe să se dezvolte între 40 şi 50 de ani, iar prevalenţa cataractei creşte odată cu înaintarea în vârstă.

Boala se manifestă prin vedere înceţoşată, scăderea acuităţii vizuale, adaptarea la întuneric se face greu, iar culorile devin şterse.

„Pacientul trebuie să vină la doctor, să facă ce spune doctorul, când pleacă de acolo să aibă o decizie luată, pentru că nu vezi bine şi urmează să faci o fractură de şold, de genunchi, să cazi sau, dacă eşti şofer şi conduci, mai ales noaptea, riscul de accident de maşină este ridicat şi acest lucru trebuie să îl avem în vedere, că nu există altă soluţie decât tratamentul chirurgical al acestei boli”, a afirmat conf. dr. Mircea Filip.

Cataracta este o boală reversibilă prin operaţie, susţine preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie.

„Singurul tratament al cataractei este înlocuirea cristalinului natural. (…) Tratamentul este unul singur – chirurgical, se face operaţie. Este cea mai frecventă intervenţie chirurgicală din UE – 4,2 milioane de oameni în fiecare an se operează de această boală, care este perfect vindecabilă şi pacientul poate reveni la o viaţă normală. (…) Dacă ai făcut cataractă, trebuie să ai o relaţie bună cu oftalmologul, pentru că boala aceasta operată nu înseamnă că nu mai ai nevoie de asistenţa chirurgului respectiv. În timp, pot apărea complicaţii, pacienţii înaintează în vârstă, pot apărea diverse alte boli pe care trebuie să le evaluăm”, a punctat medicul.

El a explicat că operaţia de cataractă nu se face în momentul în care boala este matură, ci atunci când pacientul nu mai este mulţumit de vederea lui.

Prezent la conferinţă, preşedintele Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, prof. dr. Călin Tătaru, a spus că, potrivit unui studiu, 80% dintre respondenţi au informaţii foarte puţine sau deloc despre cataractă, iar 45% nu ştiu decât un simptom sau nu îl ştiu nici pe acela. Medicul a menţionat că, potrivit cercetării, 43% dintre pacienţi nu ştiu că boala face parte din îmbătrânirea generală a organismului, iar 66% nu ştiu că operaţia de cataractă poate corecta şi alte defecte ale vederii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.