Programul ”Prima maşină” pentru mașini ecologice, accesat și de persoane fizice

0

Programul ”Prima maşină” va putea fi accesat şi de către persoanele fizice care au mai deţinut un autovehicul nou iar pe lângă vehiculul clasic mai pot fi achiziţionate maşini ecologice, pentru care va fi nevoie de un avans cuprins între 25 şi 30%, potrivit unui proiect pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În prezent, persoanele fizice care accesează Programul „Prima maşină” trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii printre care şi aceea că nu au mai deţinut în proprietate un autoturism nou.

Potrivit sursei citate, prin aceste propuneri se doreşte modificarea şi completarea OUG nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic care fac obiectul Programului Rabla Plus, astfel încât beneficiarii acestuia să fie eligibili în cadrul programului, alături de beneficiarii Programului Rabla Clasic.

Documentul publicat de MFP arată, totodată, că ecobonusurile şi ecotichetele din Programul „Rabla” vor fi acceptate pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu prevăzut în legislaţia aferentă Programului de stimulare cumpărării de autoturisme noi, aprobat prin OG 66/2014.

Potrivit iniţiatorilor, schimbările preconizate vizează creşterea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, concomitent cu reînnoirea parcului auto, prin dinamizarea achiziţiei de autoturisme noi în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi şi înlocuirea acestora cu autoturisme nepoluante, respectiv prin introducerea achiziţiei de autoturisme hibrid, electric hibrid şi pur electric.

Datele oficiale privind Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi arată că cel mai ridicat nivel al plafonului total anual al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul acestuia, de 350 milioane lei, s-a înregistrat în anul 2015, iar cel mai scăzut este cel din anul 2018, de 10 milioane lei. Până la data de 31 august 2018, în cadrul programului au fost acordate 334 garanţii în valoare totală de 5.896.241 lei pentru susţinerea unor finanţări în valoare totală de 11.792.482. MFP precizează, totodată, că, până în prezent, în cadrul Programului nu au fost înregistrate cereri de plată a garanţiei.

Cifrele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (APIA), citate în documentul MFP, arată că înmatricularea de autoturisme noi în România, în august 2018, a crescut cu 137,86% faţă de august 2017, atingând un volum de 28.546 unităţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.