Arabia Saudită a încercat să șteagă probele în cazul „Jamal Khashoggi”

Arabia Saudită a trimis agenţi în Turcia pentru  a șterge” probele uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, omorât în consulatul saudit de la Istanbul la 2 octombrie, a relatat luni cotidianul turc Sabah, preluat de AFP.

Unsprezece persoane, între care un chimist şi un expert în toxicologie, au ajuns la Istanbul la 11 octombrie, la nouă zile după dispariţia editorialistului, a scris acest ziar proguvernamental, citând „surse de încredere”, scrie agerpres.ro.

Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă trimisă de Riad la 2 octombrie, un asasinat despre care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că a fost ordonat „de la cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit.

Parchetul de la Istanbul a afirmat săptămâna trecută că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis imediat după ce a intrat în consulat, iar corpul său a fost dezmembrat.

Conform Sabah, începând cu 12 octombrie, chimistul şi expertul în toxicologie au mers „cu regularitate” în consulat timp de o săptămână. Ei au acţionat de asemenea pentru ştergerea oricărei urme a crimei din reşedinţa consulului, în apropiere de consulat.

Cei doi bărbaţi, veniţi, conform Sabah, cu „o presupusă echipă de investigaţie”, au părăsit Turcia la 20 octombrie.

O delegaţi saudită s-a deplasat în Turcia la 12 octombrie pentru discuţii privind ancheta asupra morţii jurnalistului, colaborator al Washington Post.

Sabah a mai scris că anchetatorii turci nu au avut acces la consulat şi nici la reşedinţă decât după ce chimistul şi expertul în toxicologie s-ar fi „debarasat” de cadavru şi ai fi acţionat pentru eliminarea oricăror urme.

Consulatul a fost percheziţionat o primă dată în noaptea de 15 şi 16 octombrie, iar reşedinţa, la 17 octombrie.

În ciuda eforturilor desfăşurate de anchetatorii turci, cadavrul lui Jamal Khashoggi nu a fost găsit încă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.