Stresul, principala cauză a accidentului vascular cerebral

Stresul este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, iar vârsta la care poate apărea boala a scăzut foarte mult în ultimele decenii, din cauza presiunii profesionale, sociale, psihologice și mentale asupra creierului.

Schimbările reale, inclusiv „bombardamentul” senzorial la care suntem supuși, modul în care lucrăm și faptul că interacționăm ‘mult mai mult cu creierul, ne „încinge” circuitele cerebrale, mai ales în contextual lipsei de mișcare.

„Sănătatea nu e un sport de masă, iar până la urmă, salvarea este individuală, depinde în ce măsură fiecare reuşeşte să înţeleagă pericolul şi să încerce să se protejeze, să îşi modifice viaţa’, spune profesorul Dafin Mureșanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii și președintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR).

În ultimul sfert de veac, vârsta la care poate apărea un accidentul vascular cerebral a scăzut foarte mult.
Pentru a interveni rapid în AVC, trebuie să fie cunoscute câteva semne.

Potrivit profesorului Dafin Mureșanu, este foarte important, astăzi, să formulăm lucruri simple, pentru ca oamenii să înţeleagă semnele accidentului vascular cerebral.

Odată ajuns la spital, pacientului cu AVC îi poate fi instituită tromboliza, adică administrarea unei substanțe care să dizolve cheagul. Iar un lucru extraordinar, în România va fi extinsă, din 1 ianuarie 2019, rețeaua de tromoboliză, după ce în fiecare spital județean va fi creată câte o unitate de stroke, adică pentru tratarea AVC acut.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.