Alegeri SUA: Republicanii lui Trump își păstrează controlul în Senat!

0

Republicanii lui Donald Trump urmează să-şi păstreze controlul asupra Senatului, iar democraţii se îndreaptă spre obţinerea controlului asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat de marţi, arată estimările transmise de presa de peste Ocean. Chiar dacă mulţi analişti văd rezultatul alegerilor ca pe o lovitură pentru actualul prezedinte al SUA, Donald Trump este de cu totul altă părere. Preşedintele SUA a anunţat pe Twitter „un mare succes”, deşi Partidul Democrat obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor în alegerile de la jumătatea mandatului. Alegerile din SUA din noiembrie au produs şi multe surprize. 

Ilhan Omar şi Rashida Tlaib au devenit primele două femei de confesiune musulmană alese în Congresul american în urma alegerilor de la jumătate de mandat, scrie news.ro.

Cele două candidate democrate din Minnesota şi, respectiv, din Michigan, au fost alese în Camera Reprezentanţilor.

„Am reuşit împreună. Mulţumesc”, a scris într-un mesaj pe Twitter Ilhan Omar, o refugiată somaleză.

Ea i-a transmis, apoi, lui Rashida Tlaib, născută la Detroit, ai cărei părinţi sunt imigranţi palestinieni, „abia aştept să îmi exercit mandatul împreună cu tine, inchallah”.

Alexandra Ocasio-Cortez, în vârstă de 29 de ani, devine cea mai tânără aleasă în Congresul american, în urma alegerilor de la jumătate de mandat – după ce a obţinut, în iunie, o victorie-surpriză în alegeri primare democrate în faţa unui „greu” în Congres, Joe Crowley -, învingându-l pe adversarul său republican Anthony Pappas, în vârstă de 72 de ani, într-o circumscripţie newyorkeză, în Queens şi Bronx, cucerită de democraţi, mai scrie news.ro.

Originară din Bronx, această fostă ospătăriţă, care a făcut voluntariat în campania prezidenţială a senatorului Bernie Sanders, a promis să fie purtătoarea de cuvânt a „oamenilor mici” în Congres. Ea intenţionează să apere cauze susţinute de aripa stângă a Partidului Democrat precum o asigurare de sănătate universală, gratuitatea universităţilor publice şi dreptul la locuinţe accesibile ca preţ.

Ea a povestit în mod repetat cum îşi însoţea – pe când era copil – mama portoricană, care făcea curăţenie în case, şi cum au părăsit părinţii săi cartierul Bronx şi s-au instalat la periferia liniştită a New Yorkului, pentru ca ea să poată frecventa şcoli mai bune.

Primul bărbat gay, care şi-a asumat în mod public orientarea homosexuală, ales pentru prima oară în Congres

Statul Colorado (vest) a ales un guvernator care îşi asumă în mod public orientarea homosexuală, în alegerile de la jumătate de mandat, democratul Jared Polis, o premieră în Statele Unite, potrivit news.ro. Jared Polis, ales în Camera Reprezentanţilor din 2008, l-a înftânt pe republicanul Walker Stapleton.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.