Ultima săptămână a Festivalului SoNoRo XIII în București

0

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului SoNoRo se apropie de sfârșit în București și va mai continua doar până luni, 12 noiembrie. Sub tema SIDE EFFECTS, în perioada următoare, vor mai avea loc încă trei concerte și proiecția filmului dedicat marelui violoncelist Mstislav Rostropovich: „L’archet indomptable/ Arcușul neîmblânzit”, în prezența regizorului Bruno Monsaingeon.

Să susții un recital pe o scenă este un act ce trece peste acțiunea de a cânta notele, implică o privire spre viitor, trecut și prezent, în încercarea de a vedea legătura dintre fiecare sunet, fiecare expresie și idee posibilă. Legea cauzei și efectului se manifestă prin intermediul fiecărei mișcări de degete și nuanțe emoționale pe care muzicianul o parcurge pe măsură ce trece timpul. Fiecare sunet plin de semnificații are potențialul de a schimba ceva, de a incita, de a consola, câteodată doar de a pune pe cineva într-o stare mai bună. De aceea, m-am gândit că „Side Effects – Efecte Secundare” ar fi o temă atât de bună de explorat. – a declarat Diana Ketler, directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo.

Biletele și abonamentele pentru concerte și proiecția de film pot fi achiziționate de pe site-ul Eventim (www.eventim.ro), din librăriile Humanitas și Cărturești, din magazinele Germanos, Orange, Vodafone și Domo.

Pentru vineri, 9 noiembrie, ora 19:00, festivalul a pregătit concertul CRIMES OF PASSION la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă, având în repertoriu compoziții de Robert Schumann / Fritz Kreisler, Cesar Franck și Ernest Chausson, dar și o desfășurare impresionantă de artiști: Pavel Vernikov, Anna-Liisa Bezrodny, Svetlana Makarova, Francesco Ionașcu, Vladimir Mendelssohn, Răzvan Popovici, Jan-Erik Gustaffson, Diana Ketler și Marianna Shirinyan.

Seara de sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 20:00, va aduce publicul festivalului la Palatul Bragadiru, un complex arhitectural care își are originile la începutul anilor 1900. Concertul DEL AMOR Y OTROS DEMONIOS va fi susținut de ansamblul „Recoveco” ce ne propune o seară cu ritmuri dinamice, în care muzica din Venezuela, Columbia, Argentina și Cuba își dau întâlnire într-o sinergie extraordinară, cu efecte surprinzătoare. Grupul este format din Alexis Cárdenas (vioară), Leonidas Rondon (mandolină/quarto), Nelson Gomez (guitarron) și Francisco Gonzales (chitară).

Duminică, 11 noiembrie, de la ora 19:00, va avea loc concertul SoNoRo FEVER, în superba clădire a Ateneului Român, o bijuterie arhitectonică a României, considerată un sanctuar al culturii române ce a găzduit concerte remarcabile ale unora dintre cei mai mari dirijori și soliști ai lumii. Repertoriul, de un rafinament aflat în armonie cu spațiul în care se va desfășura concertul, conține lucrări de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Astor Piazzolla și Leonid Utyosov, iar artiștilor Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Răzvan Popovici și Diana Ketler li se va alătura Camerata Regală.

Luni, 12 noiembrie, în ultima seară din București a Festivalului SoNoRo, publicul este invitat la Institutul Francez unde, de la ora 19:00, va asista la proiecția filmului „MSTISLAV

ROSTROPOVICH – L’ARCHET INDOMPTABLE / „Arcușul neîmblânzit” și va avea ocazia să dialogheze cu reputatul regizor Bruno Monsaingeon.

Ediția cu efecte secundare a Festivalului SoNoRo va continua în perioada 13-20 noiembrie la Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sibiu.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Austria, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (13 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (12 ani), SoNoRo On Tour (11 ani), SoNoRo Arezzo (8 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (6 ani).

SoNoRo este membru al European Festivals Association.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.