Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, finalizat până la 1 decembrie!

0

Ritmul şi condiţiile în care se desfăşoară lucrările la monumentul Marii Uniri, operă a sculptorului Mihai Buculei, sunt în parametri optimi, ceea ce conferă perspectiva că acesta va fi realizat până la data de 1 decembrie, data aniversării Centenarului Marii Uniri, informează Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) printr-un comunicat transmis Agerpres.

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a efectuat pe parcursul acestui an mai multe vizite de lucru la Alba Iulia, pentru a evalua stadiul lucrărilor.

„George Ivaşcu, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu primarul oraşului, Mircea Hava, a avut întâlniri cu maestrul Mihai Buculei, constructori, specialişti implicaţi în realizarea monumentului de dimensiuni impresionante (cu o înălţime de 22 de metri şi o greutate de circa 1.350 de tone). Din analiza efectuată la ultima vizionare a lucrării s-a constatat că ritmul şi condiţiile în care se desfăşoară lucrările sunt în parametri optimi, ceea ce conferă perspectiva că acest obiectiv va fi realizat în timp util, conform contractului Nr. 862 din 06.2018, cu sprijinul tuturor factorilor responsabili implicaţi, până la data aniversării marelui eveniment al Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018”, precizează sursa citată.

Potrivit MCIN, „până în acest moment, Monumentul de la Alba Iulia este realizat până la cota +18 metri”, în aceste zile realizându-se „cea mai grea etapă a construcţiei, care constă în ridicarea şi montarea unei piese de 160 de tone, aşa-zisul ‘paralelipiped'”. Totodată, sunt în execuţie lucrări de monolitizare şi pregătire a montării pieselor finale pentru realizarea cupolei. Montarea acesteia va duce monumentul la cota finală de 22 de metri şi va fi finalizată conform graficului.

În ceea ce priveşte Monumentul Unirii de la Arad, MCIN, de la preluarea mandatului de către ministrul George Ivaşcu, a întreprins toate măsurile legale şi tehnice posibile în condiţiile unui conflict juridic major, colaborând cu autorităţile locale din Arad şi cu Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.