Trei candidați în cursa pentru șefia Uniunii Creştin-Democrate germane

0

Cei trei candidaţi la succesiunea liderei Uniunii Creştin-Democrate germane (CDU), Angela Merkel, au apărut vineri pentru prima dată pe aceeaşi scenă, notează dpa.

”Aştept cu nerăbdare o întrecere corectă”, a declarat secretarul general al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, în discursul său rostit la o reuniune a organizaţiei de femei a CDU, desfăşurată la Berlin.

Kramp-Karrenbauer, colaboratoare apropiată a Angelei Merkel, a apărut la acest eveniment alături de ministrul sănătăţii Jens Spahn şi de Friedrich Merz, ambii adoptând atitudini mai critice faţă de cancelarul german în exerciţiu.

Un fost personaj în ascensiune pe scena conservatoare în Germania, Merz s-a retras din viaţa politică în 2009 pentru a se dedica carierei sale de avocat, după ce pierduse lupta pentru şefia CDU în favoarea lui Merkel.

Vineri el a refuzat să răspundă criticilor conform cărora nu mai este la curent cu actualele probleme politice, date fiind angajamentele sale profesionale. ”Lumea s-a schimbat, la fel şi eu, dar voi detalia cu altă ocazie”, a spus el.

La rândul său, Jens Spahn, care ar prefera ca CDU să se deplaseze mai spre dreapta pe eşichierul politic german, a afirmat că aşteaptă cu nerăbdare competiţia internă din CDU, deşi el s-ar putea retrage mai devreme ţinând cont de şansele sale mai slabe.

Cei trei urmează să apară la mai multe reuniuni regionale ale CDU înainte de congresul formaţiunii de la Hamburg, prevăzut pentru 7 decembrie, când va fi ales preşedintele său.

Cele mai recente sondaje de opinie o creditează pe Annegret Kramp-Karrenbauer cu 35% din intenţiile de vot ale delegaţilor CDU, cu un uşor avansa faţă de Friedrich Merz (33% din intenţiile de vot), în timp ce Jens Spahn ar obţine doar 7% din voturi.

În urmă cu zece zile, cancelarul german Angela Merkel a confirmat că în decembrie nu va mai candida la conducerea CDU şi că actualul mandat al său la şefia guvernului de la Berlin este ultimul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.