Apărare fermă a Republicii Moldova de către Maria Grapini!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, s-a remarcat pentru intervențiile categorice făcute, în acești ani, în favoarea cauzei semenilor noștri din Republica Moldova. De când UE a decis impunerea sancțiunilor drastice pentru țara vecină, Grapini și-a intensificat luările de poziție.
Recent, umanista a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene, pe tema dureroasă a sistării asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova de către UE.
“În data de 5 iulie 2018, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, membrii Parlamentului European au votat rezoluția privind sistarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova. Ținând cont de decizia luată, de faptul că prin votarea rezoluției întoarcem Republica Moldova dinspre Europa spre Rusia și de pericolul existent pentru cetățeni în perspectiva noilor alegeri din Republica Moldova, care este viziunea Comisiei Europene referitor la aceste aspecte și dacă nu consideră că, decât să se suspende fondurile ce trebuiau acordate, ar fi mai eficient să se supravegheze cum se aplică statul de drept?”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.
CE a informat-o pe umanistă că o condiție prealabilă pentru plata asistenței macrofinanciare este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice reale și statul de drept și să garanteze respectarea drepturilor omului.
“Ca urmare a invalidării netransparente a alegerilor pentru primăria Chișinăului din iunie 2018, Comisia și Înaltul Reprezentant au considerat că această condiție politică prealabilă nu a fost îndeplinită. Așadar, plata primei tranșe a fost suspendată. Respectarea valorilor democratice și a statului de drept se află în centrul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, așa cum atestă acordul de asociere UE-Republica Moldova. Uniunea Europeană va continua să insiste pe lângă autoritățile moldovene să ia măsuri menite să protejeze standardele democratice, în special în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, și să pună din nou accent pe reformele legate de Acordul de asociere. Uniunea Europeană va continua să aplice o condiționalitate strictă în ceea ce privește asistența sa, inclusiv prin monitorizarea condițiilor politice prealabile și a punerii în aplicare a acordului dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional”, se arată în răspunsul transmis europarlamentarului român, Maria Grapini.
Umanista s-a declarat, însă, nemulțumită de răspuns și, ca atare, în calitate de membră a Delegației PE pentru Republica Moldova, va continua să susțină țara vecină, în accederea spre drumul european, just și în favoarea moldovenilor care n-au nicio vină pentru erorile politice.
“Nu putem pedepsi cetățenii moldoveni pentru anularea alegerilor la Primăria Chișinăului, făcută cu avizul Curții Constituționale, trebuie să judecăm drept și cu realism! Cetățenii moldoveni doresc și merită să obțină parcursul european râvnit și asumat de ei!”, a conchis Maria Grapini.