Scandal: Julian Assange nu scapă de inculpare în SUA!

Share:

Parchetul federal american a obţinut un act secret de inculpare a lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, care a publicat zeci de mii de documente diplomatice şi militare americane, dezvăluie site-ul, relatează Reuters.

Procurori au dezvăluit – din neatenţie -, în alt dosar, existenţa acestei inculpări secrete, a anunţat joi seara organizaţia, potrivit AFP.

Natura capetelor de acuzare reţinute împotriva lui Assange era necunoscută imediat.

Julian Assange s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, în iunie 2012, după ce a obţinut azil din partea acestei ţări din America Latină, pentru a nu fi trimis în Suedia, unde era acuzat de viol – un dosar clasat între timp.

Australianul a declarat că se teme că Statele Unite îi cer extrădarea din cauza publicării în 2010, de către WikiLeaks – un site specializat în difuzarea de documente oficiale clasificate – a zeci de mii de documente diplomatice şi militare americane necenzurate.

Preşedintele american Donald Trump şi şeful diplomaţiei sale, Mike Pompeo, au cerut în mod public ca împotriva lui Julian Assange să fie lansate proceduri judiciare.

Într-un document – transmis joi şi care poartă un sigiliu ce arată că a fost înregistrat iniţial la un tribunal din Alexandria, în statul Virginia, în august – unui judecător i se cere să secretizeze orice element al unui caz penal fără legătură cu Assange, relatează Reuters.

WikiLeaks a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că se pare că este vorba despre o eroare de tip „copy- paste”.

Niciun reprezentant al administraţiei americane nu a făcut vreun comentariu.

Potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului, depunerea documentului a fost efectuată din greşeală. „Acesta nu era numele voit al acestei depuneri”, a declarat Joshua Stueve pentru Reuters.

Potrivit documentului, parchetul caută să păstreze confidenţiale acuzaţiile formulate împotriva lui Julian Assange, până la arestarea acestuia, un demers esenţial, consideră parchetul, care să garanteze că Assange nu scapă şi evită o arestare şi o extrădare.

Mai mulţi oficiali americani au recunoscut în trecut că Parchetul Federal, cu sediul la Alexandria, efectua o anchetă de amploare vizând atât site-ul WikiLeaks, cât şi pe fondatorul acestuia.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.