Serbia blochează candidatura Kosovo la Interpol

Share:

Candidatura Kosovo la aderarea la Interpol, respinsă a treia oară; Priştina denunţă o ”campanie feroce” a Belgradului; Kiribati şi Vanuatu aderă la agenţia de cooperare poliţistă internaţională. 

Adunarea Generală a Interpol, reunită de duminică la Dubai, în Emiratele Arabe Unite (EAU), a respins marţi, din nou, cererea de aderare a Kosovo, care a denunţat imediat o ”campanie feroce” a Serbiei care a condus la această respingere, relatează AFP.

Într-un comunicat, agenţia de cooperare poliţistă internaţională, cu sediul la Lyon, în Franţa, a anunţat primirea Kiribati şi Vanuatu în rândul ţărilor membre, al căror număr a ajuns astfel la 194.

Însă, a aprecizat organizaţia, majoritatea necesară de două treimi nu a fost întrunită – 68 de voturi la 51 şi 16 abţineri – cu privire la candidatura Kosovo, pentru a treia oară din 2015, informează news.ro.

Într-un comunicat transmis presei la puţin timp după vot, Kosovo şi-a exprimat ”profunda dezamăgire” şi a atribuit acest eşec ”campaniei feroce” purtate de vecinul sârb împotriva acestei candidaturi ”tehnice şi non-politice”.

În opinia Guvernului de la Priştina, Belgradul ”îşi dovedeşte încă o dată opoziţia faţă de Kosovo şi faţă de ideea normalizării relaţiilor” cu Kosovo.

Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii de sud, cu populaţie majoritar albaneză, se teme că, în cazul aderării Kosovo, Priştina ar putea emite sute de mandate de arestare cu privire la presupuse crime de război vizând cetăţeni care au luat parte la războiul împotriva rebeliunii separatiste kosovare din 1998-1999, soldat cu 13.000 de morţi.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.