Verhofstadt, detalii despre întâlnirea cu Tăriceanu

0

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, oferă detalii, într-o postare pe contul său de Facebook, cu privire la întâlnirea avută cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Verhofstadt susține că a „convenit” cu liderul ALDE România să fie implementate, în integralitate și fără condiționări, recomandările formulate de Comisia de la Veneția.

„Ieri, am avut o întâlnire cu domnul Tăriceanu în Bucureși. Am convenit că singura cale pentru garantarea statului de drept în România este implementarea completă și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția. Aceasta înseamnă că toate cele trei părți aflate în discuție – reforma sistemului judiciar, a Codului penal și a Codului de procedură penală – trebuie să fie pe deplin în linie cu toate recomandările Comisiei de la Veneția și că, prin urmare, după adaptarea și aprobarea în Guvernul României și în Parlament, o a doua consultare a Comisiei de la Veneția este necesară”, scrie Guy Verhofstadt, pe contul său de Facebook.

De asemenea, politicianul european precizează pentru ALDE UE, „este indispensabilă” unda verde finală a Comisiei de la Veneția.

Miercuri, liderul grupului ALDE din Parlamentul European a răspuns, printr-o scrisoare, criticilor formulate de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după votul din PE asupra rezoluţiei privind statul de drept din ţara noastră, avertizând că România se află „la o răscruce” şi are de ales între calea iliberală şi respectarea standardelor UE.

Adresându-i-se cu formula „Dragă Călin”, Guy Verhofstadt și-a exprimat surprinderea că liderul liberal român s-a plâns că textul rezoluţiei, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul European cu susţinerea a două treimi din grupul ALDE, a fost pregătit „fără consultări”, că s-a bazat pe informaţii „părtinitoare”, că Parlamentul European „se dedă unei practici de acuzare publică”.

„Aşa cum bine ştiţi, lucrurile stau exact invers: rezoluţia a fost rezultatul unei consultări aprofundate atât între interlocutorii Parlamentului European şi Guvernul român, cât şi între grupul ALDE şi partidul pe care îl conduci”, a scris liderul ALDE din PE în deschiderea scrisorii sale, obţinută marţi de Agerpres.

În toate întâlnirile şi reuniunile dinainte de elaborarea rezoluţiei, „mesajul nostru a fost acelaşi: România se află la o răscruce”, a subliniat Guy Verhofstadt în răspunsul său. „Există câteva modificări legislative care generează îngrijorări grave în legătură cu compatibilitatea lor cu sistemul de control şi echilibru şi cu statul de drept. Această concluzie nu este făcută din perspectiva noastră – părtinitoare -, ci se bazează pe o analiză atentă a Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei format din experţi independenţi în domeniul constituţional şi respectaţi de guvernele de pe tot continentul”, a arătat acesta.

Liderul ALDE din Parlamentul European s-a referit la aspectele care suscită îngrijorare: „reforma justiţiei, care riscă să submineze independenţa sistemului judiciar”, „reforma codurilor penale şi de procedură penală”, respinsă în bună parte ca neconstituţională, „încercările de dezincriminare a unor fapte de corupţie comise de oficiali aflaţi în funcţie”, „protocoalele semnate de SRI şi instituţiile judiciare”, „legea finanţării, organizării şi funcţionării ONG-urilor, cu efect asupra societăţii civile şi dreptului la liberă asociere”.

„Din acest punct de răscruce, guvernul poate alege să meargă pe calea iliberală, să folosească actuala majoritate parlamentară pentru a modifica legislaţia de bază şi pentru a înlătura sistemul de control şi echilibru cu scopul de a obţine foloase partizane proprii şi pentru a pune fundamentul ca România să devină un stat iliberal. Sau poate alege calea respectării recomandărilor Comisiei de la Veneţia, implementând reformele în concordanţă cu acestea. Alegând a doua cale, guvernul poate fortifica vitalitatea, coerenţa şi stabilitatea societăţii româneşti şi poate întări locul ei în interiorul UE şi, în cazul vostru, în familia ALDE”, a mai scris Guy Verhofstadt.

„Când ne vom întâlni în această săptămână, la Bucureşti, sper să aud răspunsul pe care îl aveţi la întrebarea pe care o tot pun de la prima noastră întâlnire pe această temă, avută în acest an: Veţi implementa integral recomandările Comisiei de la Veneţia şi îi veţi cere sprijinul, astfel încât reformele menţionate să fie puse în deplin acord cu normele statului de drept şi principiile Uniunii Europene? Pentru că totul depinde acum de răspunsul vostru. Aşa cum am spus şi la dezbaterile din şedinţa plenară din 3 octombrie: Nu urmaţi calea iliberală! Nu în numele nostru şi, categoric, nu cu numele nostru!”, s-a încheiat scrisoarea semnată de liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, şi de prim-vicepreşedintele grupului, Sophie In’t Veld.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.